2013. március 13., szerda

"Tiramisu" torta


Ez igazából amolyan ál-tiramisu, de merem még tiramisunak nevezni. Nálunk sose készül az igazi nyers tojásos tiramisu, úgyhogy nekünk ez A Tiramisu.
Házi vaníliapuding készült hozzá ez a recept alapján. Időhiány miatt bolti babapiskóta került bele, de ha van időtök én javaslom hozzá a házi babapiskótát, recept hozzá itt.

Hozzávalók (23 cm-es tortához, 10-14 szelet):

Vaníliapuding:
50 g nádcukor
1 vanília
2 tojássárga
30 g keményítő
550 ml tej

Tortaalap:
130 g babapiskóta (15 db.)
60 g vaj

Krém:
300 ml habtejszín
500 g mascarpone
és a puding a fenti mennyiségből
2 ek. nád porcukor
1 zselatin fix

170 g babapiskóta (21 db.)
2-3 deci kávé

tálaláshoz kakaó


Elkészítjük a vaníliapudingot az itt leírtak alapján a fenti mennyiségekkel. Hagyjuk teljesen kihűlni, úgy hogy gyakran megkevergetjük.
Elkészítjük a tortaalapot. A babapiskótát aprítógépben összetörjük, morzsaszerű lesz. Hozzáadjuk a mikróban megolvasztott vajat. Egy tortatálba tortakeretet teszünk, beleöntjük a vajas-babapiskóta masszát majd elegyengetjük. Hűtőbe helyezzük, hogy megszilárduljon, míg a krém elkészül.
A habtejszínt kemény habbá verjük. Egy külön edényben a mascarponet robotgéppel kissé elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a cukrot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot és végül beleszórjuk a zselatin fixet. Robotgéppel eldolgozzuk.
Kávét fűzünk és egy tányérba tesszük (akkora legyen, hogy a babapiskóták kényelmesen elférjenek benne, mikor belemártjuk).
A krémet 3 részre osztjuk. Az első adagot a tortaalapra egyengetjük majd a kávéba mártott babapiskótákkal megrakjuk a tortát. Újabb adag krém majd újabb adag kávés babapiskóta következik és végül krémmel fejezzük be a sort. Tehát röviden: tortaalap, krém, babapiskóta, krém, babapiskóta, krém. Hűtőbe helyezzük legalább 3 órára, de legjobb ha éjszakára. Tálaláskor szitálunk rá kakaót.