2013. március 17., vasárnap

Csirkecombok baracklekvárpácban


Ettetek már baracklekváros csirkehúst? Én eddig nem, de nagyon ízlett! Érdemes már előző este előkészíteni a húst, hogy másnap ebéd előtt már csak a sütés maradjon hátra. A köretet is előkészíthetjük már korábban és ebéd előtt néhány perces munkával máris tálalhatunk.

A receptben szerepel néhány különlegesebbnek számító alapanyag, de érdemes őket beszerezni, mert ma már nem aranyáron kaphatóak és egyre több helyen árulják őket (ilyen pl. a szójaszósz). Amiről még feltétlenül írni szeretnék egy sort az a római kömény. Ez nem az általunk ismert köménymag, hanem egy citrusos ízű igen fűszeres mag (ami különben kinézetre eléggé hasonlít a jól ismert köménymaghoz). Bár sokan azt hinnék az angol cumin az általunk ismert köménymag, nem, a cumin a római kömény. A mi köménymagunk az a caraway seed. És ha már köménymagoknál tartunk, akkor nem szabad megfeledkezni az édesköménymagról, ami igencsak finoman illatozó magocska és hát az édesköményről (gumó) sem. Itt van például Ági írása ezekről.

És akkor vissza a recepthez. A csirkecombok receptje kisebb alakításokkal Havas Dóra Lila Füge szakácskönyvéből való.

Hozzávalók (2-3 főre):
Húshoz:
6 alsó csirkecomb
1/2 tk. koriandermag
1/2 tk. római kömény
1/4 tk. őrölt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
100 ml házi baracklekvár
1 ek. napraforgóolaj (vagy egyéb semleges ízű)
30 ml szójaszósz
só, ízlés szerint

Köret:
3/4 bögre kuszkusz
1/4 apróra reszelt répa (ha kicsi 1/2 répa)
néhány ek. tökmagolaj


Előkészítjük a páchoz a fűszereket. Mozsárban összetörjük a koriandert és a római köményt. Hozzáadjuk a gyömbért majd az apróra vágott fokhagymát. Egy tálba kimérjük a baracklekvárt és a szójaszószt, hozzáadjuk az olajat majd összekeverjük a mozsárban elkészült fűszerkeverékkel.
A csirkecombokat megmossuk majd konyhai papírtörlőkendővel szárazra töröljük. Kissé megsózzuk majd belemártjuk a pácba. Érdemes fedeles edényben pácolni, mert éjszakára hűtőbe helyezzük. Természetesen néhány óra pácolás is elég neki, de a legjobb ha egy éjszakát hagyjuk összeérni az ízeket.
A kuszkuszt alaposan átmossuk majd bő sós vízben megfőzzük. Gyorsan megfő, ne főzzük nagyon szét. Ha netán fölösleges folyadék van rajta, akkor szűrjük le. Ez is mehet éjszakára a hűtőbe.
Másnap a sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy nagyobb tepsit alufóliával kibélelünk majd kissé megolajozzuk. Belehelyezzük a csirkecombokat, a maradék pácot ráöntjük. Sütőbe helyezzük 50-60 percre, közben érdemes félidőben átfordítani a combokat. A sütési idő végén én egy kis pirítás/barnítás funkciót is bevetettem (ez amolyan grillező funkciója a sütőnek, amikoris felmelegszik 1-2 perc alatt 300 fokra és szép ropogósra süti a csirkecombokat).
Miközben készül a hűs a köretet is elkészítjük. Egy serpenyőben néhány evőkanálnyi tökmagolajat összekeverünk a reszelt répával és egy kicsit átsütjük, de tényleg csak 1 percet. Hozzáadjuk a kuszkuszt, összekeverjük, ha szükséges még sózzuk és máris készen van. Amint a hús megsült a körettel tálaljuk.