2013. március 24., vasárnap

Szeretem a spenótfőzeléket


A spenót igen sokáig a nem eszem meg zöldek közé tartózott. Aztán néhány éve elkezdtem barátkozni vele leveles formában és készült is többször ilyen pite, de a főzeléket továbbra sem ettem meg. Főztem páromnak, de sose kóstoltam. Aztán eljött az az idő, amikor már Kristóf ehette a spenótot. Innentől kezdve lettünk mi a főzelékkel barátok. Mert hogy a fenébe várjam el a kisfiamtól, hogy megegyen olyasmit, amit én nem???


Ahány ház, annyi spenótfőzelék. Leírom nálunk hogyan készül a babás-apás-anyás verzió. Egyik legfontosabb mozzanata az, hogy nem kerül bele fokhagyma. És ez nem Kristóf vagy miattam van :)
Fél kiló friss spenótlevelet blansírozok (vízforralóban forralt bő vízzel nyakon öntöm, 2-3 percet hagyom, leszűröm majd jéghideg vízzel öntöm le és végül leszűröm). 2 közepes sárga főzni való krumplit meghámozok és apró kockákra vágok és átmosom. 2-3 evőkanálnyi olajban átforgatom a krumplit és spenótot, majd felöntöm zöldségalaplével (ennek hiányában mehet rá víz) majd 7-10 perc alatt megfőzöm. Leöntöm a főzőlevet (nem öntöm ki, hanem csak külön edénybe teszem, ugyanis ha túl sűrű lesz még visszaöntök később a főzelékbe belőle). Botmixerrel pürésítem. Én szeretem ha sima ezért alaposan turmixolom. Ha túl sűrű akkor a főzőléből visszaöntök hozzá. Kristófnak még nem sózom, úgyhogy magunknak is úgy tálalom és mindenki ízlés szerint sózza. Főtt tojással tálalom. Szeretjük így, mert egyrészt lisztmentes másrészt tejmentes is. És a színe gyönyörű zöld.

Nálatok hogyan készül?