2012. szeptember 12., szerda

Házi babapiskóta


Már régóta tervezem, hogy házi babapiskótát sütök. Így legalább tudom mi kerül bele. Tényleg nem bonyolult és nagyon gyorsan elkészül. Első adag kicsit formátlan lett, de aztán belejöttem és végül sikerült egész formásakat összehozni.  


Két recept között vacilláltam. Egyrészt emlékeztem Mandulasarok Noéminek a receptjére. Másrészt itt figyelt a Szakácsok könyve. Végül a Szakácsok könyvét azért szavaztam le, mert sokkal több tojássárgára lett volna szükség, mint amennyi fehérjére és ezúttal nem volt kedvem féltojásokat gyűjtögetni. Noémi receptjét is kicsit alakítottam, kevesebbet sütöttem, mert nálam ez is megtöltötte kétszer a sütőt.


Hozzávalók (2 adaghoz 2*12darabhoz- 1 zacskó bolti babapiskótában ennyi van)
2 nagy tojás
csipet só
50 g nádcukor
70 g tönköly finomliszt
15 g keményítő
nádcukor a tetejére

Bár az eredeti receptben az van, hogy egyszerre készítsük el és két tepsivel dolgozzunk légkeveréses sütőben, nálam az a módszer nem jött be. Egyrészt a 3 tojásos adag nálam 3 tepsit jelentett :) De lehet csak nekem pici a sütőm, bár standard, semmi extra. Másrészt az alsó tepsiben sokkal laposabbak lettek a babapiskóták.
Ezért a második adagot már úgy sütöttem, hogy 1 tojásból készült a 12 darab és az ment is a sütőbe. És ismételtem amikor meglett az első adag. Tudom így macerás a 15 gramm keményítő felét kimérni, de egy egyszerű digitális mérleg tud 7-8 grammot mérni. No meg semmi baj nem lesz ha 10 gramm kerül bele, akkor picit kevesebb lisztet tegyünk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses). A tojást szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval félkeményre verjük, majd hozzáadunk 25 gramm nádcukrot és kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját. Majd beleszitáljuk a 7 gramm keményítőt és a 35 gramm lisztet. Homogénre keverjük, de vigyázzunk a hab ne törjön össze. Habzsákba tesszük és 12 darab 8-9 cm hosszú babapiskótát nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe (hagyjunk 2-3 cm távolságot, mert meg fognak nőni). Megszórjuk nádcukorral. Várunk 2-3 percet majd újra megszórjuk nádcukorral. 10-13 perc alatt megsütjük. És akkor újabb adagot sütünk. 2 adagból egy bolti zacskó készül (24 darab).