2012. szeptember 25., kedd

Joghurtos-meggyes torta mandulával (cukormentes)


Maja barátnőm meglepetés szülinapi partijára készült ez a torta. Nagyon egyszerű és gyors torta, amint elkészül már csak várni kell, hogy a hűtőben megdermedjen. Mivel nem tudtam, hogy a társaság inkább a csokis vagy a savanykásabb tortákat szereti, ezért a joghurtos-meggyes mellé készült még egy Jamie Oliver féle diós csokitorta is, szintén cukormentesen (nyírfacukorral, diabetikus étcsokoládéval).
Két évvel ezelőtt, még amikor a blog nem volt, ezt a tortát készítettem Majának (akkor szülinappal egybekötött leánybúcsúra).
De vissza a joghurtos-meggyes tortához.

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Piskóta
2 tojás szétválasztva
4 ek nyírfacukor (vagy egyéb édesítő)
4 ek olaj
4 ek őrölt mandula
3 ek tönköly finomliszt
1/2 kk foszfátmentes sütőpor

Krém:
200 ml habtejszín
2 krémes joghurt (250 g)
2-3 ek nyírfacukor
250 g meggy (nálam fagyasztott)
2 marék szeletelt mandula
3 lapzselatin (vagy egy kevés zselatin fix)

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a 4 ek nyírfacukorral kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a sárgákat, beleöntjük az olajat. Félretesszük a gépi habverőt, majd beleszórjuk a mandulát, sütőport és lisztet. 18 cm-es sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott) tepsibe helyezzük és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd ketté vágjuk.
A krémhez a tejszínt felverjük, hozzáadjuk a joghurtot, nyírfacukrot, az előre beáztatott lapzselatint belenyomkodjuk (vagy zselatin fixet adunk hozzá), majd belekeverjük a meggyet. 
A tortát összeállítjuk. Az alsó tortalapot egy tálra helyezzük tortakeretbe (ez azért fontos, hogy ne folyjon ki a krém), majd rákenjük a krém felét. Megszórjuk egy marék szeletelt mandulával. Ráhelyezzük a felső tortalapot, rá a maradék krémet. Hűtőbe helyezzük néhány órára, majd tálaláskor megszórjuk a maradék mandulával.