2012. november 5., hétfő

Házi mini burger



Íme egy kis videó a hamburgerkészítésről. Marhahúsos pogácsa került a friss házi minibucikba. Tálaljuk sült krumplival, salátával, paradicsommal, uborkával, hagymával és esetleg sajttal. Kerüljön bele mustár és akár ketchup meg majonéz is.


A bucik receptje Limarától való. Nekem így elsőre nagy sikerélményem volt vele, bár a formázást még gyakorolni kell. Erről érdemes megnézni a kis videót Limara blogjában. Annyiban változtattam az eredeti recepten, hogy tönkölyliszttel sütöttem és valami oknál fogva több folyadékot igényelt, így adtam hozzá 30 ml langyos vizet. De ez akár a tojás kisebb mérete miatt is lehet...

Hozzávalók (10 db mini hamburgerzsemléhez):

300 g liszt
100 ml langyos tej
1 csapott ek cukor
1/2 tk só
20 ml olaj
1/2 tojás (25 g)
50 g joghurt
30 ml langyos víz
4-5 g szárított élesztő
+ 1/2 tojás a kenéshez

A receptben fél-fél tojás szerepel, ezt könnyen eloszthatjuk egyrészt digitális mérleggel, de akár két pohárban a kissé felvert tojást kettéosztjuk. Ha van kenyérsütőgépünk akkor abban dagasszuk és kelesszük. Nálam ennek hiányában egy dagasztótálban készült gépi robotgép dagasztó részével. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a langyos tejet, cukrot, sót, olajat, joghurtot, tojást, vizet és a szárított élesztőt (eredeti receptben friss élesztővel készül). Alaposan dagasszuk meg, majd hagyjuk megkelni.
Amint megkelt formázzunk 10 bucit belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük távol egymástól, mert megnőnek. Hagyjuk duplájára kelni, majd kenjük meg a maradék fél tojással és szórjunk rá szezámmagot (én vegyesen fehér-feketével szórtam). Előmelegített 180-190 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.
*Ez a mennyiség 4-5 normál méretű hamburgerzsemléhez elegendő.



Húspogácsa:
500 g darált marhahús
1 hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors

Apróra vágjuk a hagymát és fokhagymát, majd alaposan összedolgozzuk a darált hússal. Olajos kézzel 10 pogácsát formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 250 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Serpenyőben is süthetjük.

Tálaláshoz: saláta, uborka, paradicsom, hagyma, mustár, ketchup, majonéz, sült krumpli és esetleg sajt is.