2012. november 8., csütörtök

Vaníliakrémes szülinapi torta (Flan boulanger)


Újabb év, újabb szülinapi torta. Hagyomány ez már, hogy egymásnak sütjük a tortát. Idén ezt kaptam Andristól. Mindig nagyon finomat és szépet süt! Itt van néhány az elmúlt évek felhozatalából: ezez meg ez.
Idén Michel Roux Tésztavarázs című könyvéből választott receptet. A francia pékségekben gyakran lehet látni ezt az édes vaníliás sodóval töltött süteményt a flan boulanger-t. Sült meggyel tálalta.


Hozzávalók (20 cm-es tortához - nálunk 23cm-esben készült, de ha magasabb krémréteget szeretnénk, akkor inkább 20 cm-esben süssük):

260 g flantészta (nagyobb tepsiben nálunk kicsit több mint 300 g kellett)
5 tojássárga
100 g nádcukor
15 g étkezési keményítő
10 g liszt
400 ml tej
1 vaníliarúd

tálaláshoz a szerző sült szilvát javasol, nálunk meggyel készült.



Flantésztából (pate a foncer) Michel Roux azt javasolja, hogy többet készítsünk egyszerre és bátran tároljuk hűtőben vagy fagyasztóban. Hűtőben egy hétig, mélyhűtőben 3 hónapig eláll. Nagyon sokféle édes és sós pite készülhet belőle. Jellegzetessége az, hogy alig kell bele cukor, ezért kevésbé törékeny tészta.

Hozzávalók 480 gramm flantésztához: 
250 g liszt (tönköly)
125 g puha vaj
1 tojás
1 ek nádcukor
1/2 tk só
40 ml hideg víz

A lisztet egy tálba átszitáljuk. Mélyedést képezünk és belehalmozzuk a vajat, sót, cukrot és a tojást. Összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a vizet és beledolgozzuk. Simára gyúrjuk majd cipót formázunk belőle. Felhasználásig folpackba csomagolva hűtőbe helyezzük (későbbi felhasználás esetében mélyhűtőbe).

A tésztából 260-300 g kerül felhasználásra. Kb 3 mm vastagságúra nyújtsuk ki és béleljünk ki egy tortaformát úgy hogy néhány cm-es pereme is legyen. 20 percre hűtőbe tesszük. Villával megszurkáljuk majd pitesúllyal vakra sütjük előmelegített 190 fokos sütőben 10-15 perc alatt.


Elkészítjük a krémet is. Összekeverjük a tojássárgákat a cukor egyharmadával. Hozzáadjuk a lisztet és keményítőt majd simára keverjük.
A tejet a maradék cukorral, a kikapart vanília magokkal és a vaníliarúddal forrásig melegítjük majd ráöntjük a tojásos keverékre és homogénre keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön állandó kevergetés mellett forrásig hevítjük. Amint elkezd forrni két percig főzzük állandó kevergetés mellett. Eltávolítjuk a vaníliarudat.
A forró sodót az elősütött flantésztára öntjük és további 20-25 percet sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Sült meggyel tálaljuk.