2011. szeptember 18., vasárnap

Töltött paradicsom


Amióta szert tettem a lila bazsalikomra elég sok minden készül azzal a konyhámban. Ezúttal töltött paradicsom készült. Került bele couscous, lila bazsalikom és jó sok parmezan sajt. 


Hozzávalók (kb 10-12 paradicsomhoz):
1/2 bögre couscous
1 csokor lila bazsalikom
1 ek olívaolaj
alaplé/víz
parmezán sajt (10-15 dkg)

A paradicsomokat alaposan átmossuk zöldségkefével, vigyázunk arra, hogy a szára rajta maradjon, mert úgy gusztusos lesz tálaláskor. Nekem nincs kifejezetten zöldségkefém, de erre a célra van egy külön kefénk, amivel csak gyümölcsöt és zöldséget mosunk. Egy ilyen egyszerű ikeás.
Levágjuk a paradicsomok tetejét, majd egy kanál segítségével a paradicsom belsejét kiszedjük. Vágódeszkára úgy helyezem a paradicsomokat, hogy a maradék leve is kifolyjon belőle, amíg a töltelék elkészül.
A couscoust olajon pirítjuk 1-2 percet, majd felöntjük alaplével (ha nincs, akkor vízzel), hozzáadjuk a megmosott felaprított lila bazsalikomot és sózzuk. Jó sok folyadék legyen rajta, mert felszívja. Fedő alatt 3-4 percet főzzük, majd további 10 percig hagyjuk fedő alatt. Ha megpuhult és felszívta az alaplevet akkor készen van.
Parmezánt én szeleteltem, de reszelt sajtot is használhatunk. A paradicsomokba rétegesen helyezzük bele a couscoust és a parmezan sajtot. Alufóliával fedve 20-30 percet sütjük, majd anélkül további 10-15 percet.
A képen láthatónál sokkal jobban megsütöttem végül, csak mivel már sötétedett még félidőben kivettem lefotózni :)