2020. december 22., kedd

Csokis ujjlenyomat keksz sós karamellel, avagy angyalszem süti


Sós karamell és csoki kedvelőknek egy szuper keksz.


Hozzávalók (26 darabhoz):
130 g puha vaj
110 g aprószemű kristálycukor
1 tk. vaníliakivonat (nekem ilyen van, de lehet házilag is jót készíteni)
1 tojássárgája
100 g olvasztott étcsokoládé (nálam 70%-os callebaut)
150 g átszitált (tönköly) finomliszt
25 g átszitált holland kakaópor

sós karamell (ezt nem mértem)

A sós karamellt akár napokkal korábban is el lehet készíteni, hűtőben 1 hétig is eláll, vagy remekül fagyasztható. Sós karamell receptem ITT. (200 g cukor+200 ml tejszín+1 tk só)
A kekszhez sűrűbb karamellre van szükség, ezért mindenképpen tovább főzzétek, hogy szobahőmérsékleten is jobban megálljon. Vagy dulce de leche-t érdemes készíteni (konzerv sűrített tejet kell sokáig főzni, az szépen besűrűsödik és utólag azt is lehet sózni egy picit).
Az ujjlenyomat kekszek nagy részében a töltelék együtt sül a keksszel (pl. lekvár), nos itt nem, a keksz külön és utólag kerül bele a töltelék. Töltelék nélkül a csokis keksz sokáig eltartható, viszont töltelékkel a legjobb hűtőben tartani és 4-5 nap alatt elfogyasztani. Nem mintha addig maradna :D
A vajat és a cukrot robotgéppel habosítom, hozzáadom a tojássárgáját, vaníliát, és az olvasztott, de nem meleg csokoládét. Végül beleszitálom a lisztet és kakaót. Hűtőbe teszem 30 percre, hogy picit megdermedjen.
Előkészítek tepsit sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A keksztésztából 20 grammos darabokat kanalazok és formálom gombóccá a tenyeremben (nem ragad). Érdemes puhítani, hogy a közepe se legyen dermedt, hogy amikor belenyomom a hüvelykujjamat, akkor ne repedjen a keksz széle. Minden gombócba belenyomkodom a hüvelykujjamat és kissé szétlapítom azzal. 12 perc alatt megsütöm. Hagyom a tepsiben kihűlni (olyankor még puha, könnyen törik). Megtöltöm a töltelékkel és mehet hűtőbe, vagy hidegre. Szobahőmérsékleten is jó, csak úgy puhább.

* Tipp: ha szállítani vagy ajándékba készül, akkor a sós karamellt kis üvegbe külön érdemes odaadni és csak a helyszínen megtölteni
* Vagy tölthetjük csokival is, ami megdermed (pl. karamellizált fehércsokival szuper lehet, egy kis maldon sóval). VAGY a sós karamellból kevesebbet tegyünk és zárjuk le étcsokival a tetejét (ezt ki akartam próbálni, csak előbb elfogyott a keksz :D )


Recept ötlet innen