2020. december 10., csütörtök

Kürtőskalács sütőben


Ősz végén Édesanyám küldött egy fényképet, amin a kertben a szomszédokkal kürtőskalácsot sütnek. Na azóta tervben van, hogy ezt én itthon megsütöm. A lakásban, a sütőben. És milyen jól tettem, nagyon finom lett!
Az elmúlt hetekben ráállítottam Andrist, hogy gyűjtse nekem a sörös dobozokat (én annyira nem szeretem a sört). Egy idő után már mindenhol sörös dobozok voltak a konyhában. Rendesen túlteljesítette a feladatot! :D :D

 

Hozzávalók (6 darabhoz, 6 adag):
25 g élesztő
300 ml langyos tej
3 ek. cukor (50 g)
70 g olvasztott vaj
1 tojás (L-es)
500 g tönköly finomliszt
egy nagy csipet só

8 ek. cukor+ 1 ek. őrölt fahéj és még 2-3 ek cukor+egy kevés fahéj (ezek külön mérve, egyik adag sütés előtt, másik sütés után kerül a kürtősre)

6 sörös doboz, alufólia (*tipp: kisebb kürtőshöz energiaitalos, vitaminos kisebb doboz jó, csak mi olyat nem iszunk, az esetben 8-10 darab is lesz belőle)

olvasztott vaj vagy olaj (ezt nem mértem)

Nutella


A tésztához a langyos tejbe morzsolom az élesztőt, hagyom 5-10 percet pihenni. Kimérem egy dagasztótálba a lisztet, hozzáadom a sót, cukrot, tojást és az olvasztott vajat. Hozzáöntöm a tejes élesztőt majd a robotgép dagasztókarjával 5-10 perc alatt egy puha bucit dagasztok. Lefedve én a mikróba vagy sütőbe szoktam tenni keleszteni (természetesen nincs bekapcsolva a mikró/sütő).
Közben előkészítem a sörös dobozokat (bevonom alufóliába, mint azt az utolsó képen látjátok) majd sütőpapírral bélelt tepsire állítom (nálam 3 fért el egyszerre, úgyhogy két adagban sütöttem). 


Előkészítem a fahéjas cukrot és egy nagy lapos tálra szórom (hogy bele tudjam forgatni majd a kalácsokat). Egy tálkába vajat olvasztok (1-2 olvasztott evőkanálnyi szükséges egy kalácshoz), előkészítek egy ecsetet (lehet olajat is használni).

Még kitérek arra, hogy nagyon sok receptet elolvastam, köztük a Streetkitchen és Paulinasuga volt a leginspirálóbb (ezek keverékéből született meg a receptem, illetve a nutellás verziót is Paulinasuga instáján láttam). Nos mindketten az alufóliázott sörös dobozok olajozását, vajazását javasolják. Nekem az nem vált be, amit bekentem, arról lecsúszott a tészta! Olaj, vaj nélkül sem fog a dobozhoz, alufóliához tapadni!Ha duplájára kelt a tészta, ez nagyjából 50 perc, akkor 6 egyforma részre osztom (mérleggel ez nálam 160 g per darab).
A tésztához nagyon minimális lisztet használok, nem fog tapadni, tényleg elég egy pici. Sodrófával én egy picit rásegítettem, előbb egy hosszú tésztát nyújtottam, ami elfért a deszkámra, aztán jött a kézzel sodrás. Nagyon vékonyra kell sodorni, kb. kisujj vastagságra, hogy tényleg végig érjen majd a sörös dobozon (nagyon hosszú lesz, gyorsan kell dolgozni, hogy ne szakadjon, ne tapadjon). A tészta elejét a többi tekerés alá érdemes dugdosni és hasonlóan kell a végét is elrejteni, ezzel megakadályozva, hogy szétnyíljon. A sörös dobozokat állítva helyezem a tepsire. A sütőt közben előmelegítem 180 fokra.


Ha feltekertem 3 kalácsot, akkor a deszkán kissé megsodrom a sörösdobozon a kalácsot, hogy odatapadjon , lapos legyen a tészta felülete (óvatosan, mert be tud horpadni a sörös doboz :D ). Aztán ecset segítségével alaposan megkenem vajjal, végül beleforgatom a cukros fahéjba. Állítva teszem a tepsire és megy a sütőbe nagyjából 20 percre. Muszáj lentebbi rácsra tenni a magasság miatt.
Amíg sül az első adag megismétlek mindent a maradék 3 kaláccsal. Aranybarnára sütöm, aztán amint kész még melegen újra bele lehet forgatni a cukros fahéjba. Vagy itt a deluxe verzió: a belsejét megkentem Nutellával.