2020. december 18., péntek

Puha amaretti

 


Ha most sütöd a karácsonyi kekszdobozba valókat, akkor ezt ne hagyd ki!
Az aprósütemény ajánlóm ITT van, próbálok idén még sok receptet hozzáadni. Tervben van nagyon sok minden, meglátjuk mi valósul meg, mi sikerül annyira jól, hogy fel is kerüljön :DAmarettibe kell egy "extra" hozzávaló, ami minden konyhában nincs, de könnyedén beszerezhető és ez nem más, mint a mandula kivonat. Nagyobb mennyiségben lesz szükséged még darált mandulára. Érdemes figyelni arra, hogy csak blansírozott, héj nélküli darált mandula jó. Pont a napokban futottam bele, hogy a Lidlben csodaszép darált mandula volt (macaronhoz is tökéletes és szuper áron), viszont az Aldiban a héját is beledarálják. Akkor már inkább vegyetek egész blansírozott mandulát és daráljátok le.
Mandula kivonat nélkül nem érdemes nekiállni. Olasz blogokon olvastam, hogy a barackmag is hasonló ízű, az is jó lehet, de nem mélyedtem el a témában, mert volt itthon mandula kivonatom. A mandula kivonatból, akárcsak a vaníliából érdemes jót venni. Röviden: rá kell szánni a pénzt.


Hozzávalók (22 darabhoz, 1 tepsi):
230 g darált, átszitált (héj nélküli) mandula
2 tojás fehérje (L-es, 70 g)
150 g finom kristálycukor (aprószemű)
1/2 tk. vaníliakivonat
1/2 tk. mandula kivonat

egy tálkában aprószemű kristálycukor, másik tálkában átszitált porcukorA sütőt előmelegítem 170 fokra. A tojásfehérjékkel kezdek. Mindenképpen érdemes lemérni! Sok helyen olvasom, hogy 2 tojásfehérje 60 g, nálam viszont 70 g volt, így mindenképpen több darált mandulára lesz szükség. De látni fogjátok a tészta állaga kíván-e még mandulát, vagy sem.
A tojásfehérjéket picit habosítom, majd beleszórom a 150 g cukrot majd egy szinte kemény habot verek. Nem kell teljesen keménynek lennie, de azért már álljon össze, legyen szép fényes, de nem kell a csúcsai megálljanak, mint a piskóta esetében. Hozzáadom a vanília és mandula kivonatokat és beleszitálom a mandulát. Fontos mozzanat a szitálás. Ha netán darabosabb lenne a mandula, akkor kávédarálóban még érdemes átdarálni. Spatulával dolgozom, azzal keverem hozzá a mandulát. Egy puhább masszát kapok, de azért nem folyós, már lehet golyót formázni belőle, de még kissé ragadós. Előkészítek 3 tálkát: egyiket a mérlegre teszem, abba mérem a masszát, hogy egyforma legyen, másikba aprószemű kristálycukrot, harmadikba átszitált porcukrot. Spatula és kanál segítségével 20 grammokat mérek ki, egyből a kristálycukorba teszem a spatula és kanál segítségével. Ott már kézzel nyúlok hozzá és formázom golyóvá. Érdemes egy nagy tálat vagy deszkát előkészíteni és a kristálycukorba mártott golyókat oda sorakoztatni. Porcukorba a legvégén forgatom bele, sokkal gyorsabb így a folyamat. Onnan egyből mennek a sütőpapírral bélelt tepsire. 170 fokon 15 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha csak egy picit lesz színe, de még nem aranybarna. Ha kihűl, akkor a kristálycukros rétegtől kívül roppanós lesz, belül lágy, marcipános.


Inspiráció innen (receptet, arányokat módosítottam)