2020. december 21., hétfő

Rakott cukkini csirkecombfiléből

 


Rakott cukkini már többször volt a blogon, van, hogy valamit változtatok rajta, de van hogy visszatérek valamelyik régebbi verzióhoz. Mindenik jó és mindenik kedvencünk.
Mostanában az a nagy újítás (és ez nem reklám), hogy a Lidlben kapható GMO mentes csirkecombfilét kockázom hozzá. Azaz úgy szoktam, hogy a filé zsírosabb részét elteszem levesbe valónak, és a szín húst kockázom a rakott cukkinihez. Sokkal de sokkal finomabb, mint csirkemellel vagy pulykamellel! A comb nagyon szaftos, puha! Próbáljátok ki! Illetve hozzá a töltelék egy lábasban készül, nem kell sokat mosogatni :D

ITT a korábbi rakott cukkini receptek. 

Hozzávalók (33*23as jénai tepsibe, magasabb fajta):
3-4 cukkini
3-4 ek. olívaolaj
2 nagyobb répa
1 petrezselyemgyökér
1 kis szelet zeller
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 tk. fűszerpaprika
1.5 tk só

120 g basmati rizs
400 g csirkecombfilé kockázva

2 doboz tejföl (nagy), vagy több, mert tálaláskor mi sok tejföllel szeretjük


A megmosott cukkiniket vékony karikákra vágom és sózom. Félreteszem. Elkészítem a tölteléket: a csirkecombfilét apróbb kockára vágom, félreteszem. A répákat, petrezselymet, hagymát, fokhagymát, zellert megmosom, meghámozom, nagyobb darabokra vágom, majd aprítógépben pulzálva aprítom. Egy nagyobb lábosba teszem. Löttyintek rá olívaolajat. Elkezdem sütni, pár perc után hozzáadom a húst, azzal is pirítom, megy hozzá a só, fűszerpaprika. Aztán hozzáadom a basmati rizst és annyi vizet öntök hozzá, hogy alaposan ellepje. Alacsony lángon kb. 30 perc alatt készre főzöm. Addigra a folyadékot felszívja, érdemes figyelni, ha szükséges még közben adunk hozzá vizet, néha belekeverek.
A jénai tálba sorakoztatok cukkinit, rá a töltelék felét, teszek rá bőven tejfölt, jön újra cukkini, a töltelék másik fele, újra tejföl és végül cukkinivel zárok, amire tejfölt kenek. Közben szoktam azért a rétegeket sózni.
Megy sütőbe lefedve legalább 45 percre, de inkább egy órára. A végén fedele nélkül grillezni is szoktam 5 percet.
Másnap a legjobb, akkor már szépen lehet szeletelni. Mi adunk még hozzá extra tejfölt.