2018. január 27., szombat

Verdás torta színes csokidrazséval és kekszekkel


A Mickey egeres torta után az ovis szülinapi partira Kristóf Verdás tortát kért. Ostyás megoldás mellett döntöttünk. A torta szélére M&Ms csokidrazsé és kis csokis-cukorkás Leibniz kekszek kerültek.
Először dolgoztunk ostyával, Andris besegített :) Az ostyához hidegzselé (jégzselé) szükséges, azt érdemes alá kenni. Mi végül a tetejét nem kentük be, hogy fotón ne tükröződjön vissza. Így is könnyen szeletelhető volt. A torta belül tejcsokoládés és csurgattam bele egy kevés enyhén sós karamellt.


Hozzávalók (23 cm-es tortához, ebből 12-14 nagyobb, de akár 20-25 kisebb szelet is vágható - a kis szeleten egy keksznyi távolságot értek):

Kakaós-vajas tortalap:
210 g tönköly finomliszt
2.5 ek. kukoricakeményítő
1 tk. foszfátmentes sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
csipetnyi só
100 g kakaó
190 g vaj
460 g nádcukor
5 nagy tojás
130 ml zsíros joghurt (nem görög joghurt, annál folyósabb kell)
130 ml zsíros tej

Tejcsokoládé ganache: 400 g tejcsokoládé (callebaut)+220 ml tejszín

Sós karamell ITT, elég 100 g cukor+ 200 ml tejszínből és 1 kk sóból készíteni. 

Csokiburkolás: 200 g étcsokoládé (legalább 70=os, pl. callebaut)+200 ml tejszín

Dekoráció: ostyalap, hidegzselé/jégzselé (3-4 ek kell, ha a kekszeket is azzal ragasztom a csoki oldalára) - nem szabad klasszikus zselatint használni, 2 kis csomag Leibniz csokis-színes cukorkás keksz (Müllerből) és egy kis zacskó M&Ms csokidrazsé.


A tortalap elkészítésével kezdek. Egy 23 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszek, oldalát kivajazom és lisztezem. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses).
A száraz anyagokat összekeverem, mindent átszitálok. A puha vajat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom egyesével a tojásokat és alaposan összekeverem robotgéppel. A robotgépet alacsony fokozatra állítom és a lisztes keveréket 3 adagban, a joghurt+tejet 2 adagban hozzáadom. Tehát egy adag liszt, egy adag joghurt+tej, megint liszt megint joghurt+tej és végül a maradék liszt is a masszába kerül. A masszát tepsibe teszem és nagyjából 1  óra alatt megsütöm (tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy készen van-e, ha nem tovább sütöm). Tényleg kell a masszába a sok cukor és a vaj, ugyanis ettől lesz egy nagyon puha tésztánk. Ha elkészült és teljesen kihűlt a tortalap, akkor 4 darab vékony lapot vágok belőle, a púpos tetejét pedig nem használom fel.
A tejcsokis krémhez a tejszínt felforrósítom és hozzáadom a csokipasztillákat/darabolt csokit és alaposan elkeverem. Hagyom szobahőmérsékleten kihűlni, vagy ha sietek, akkor rövid időre hűtőbe teszem, néha kiveszem és megkavargatom. Hasonlóan járok el az étcsoki krémmel is. Azt semmiképpen sem kell hűteni, pár óra alatt szépen összeáll szobahőmérsékleten.
A sós karamellt is elkészítem, hagyom kihűlni.
A tortát összeállítom: az alsó lapra kerül a tejcsoki krém 1/3 része, csurgatok rá karamellt, majd így folytatom míg rákerül az utolsó negyedik tortalap is. Hagyom néhány órát dermedni szobahőmérsékleten. Ez a torta különösen nem igényel hűtést ha 2-3 nap alatt tálaljuk. Nem tesz jót neki a hideg, mert akkor a csokikrém nagyon megdermed. Ha egy kicsit összeáll a torta, akkor jöhet rá a végső borítás az étcsoki ganache, azzal fogom az egyenlőtlenségeket kijavítani, illetve a torta tetejét beburkolni.
Érdemes ikeás forgótálcáttorta magasságmérőt (ezzel szoktam a torta legtetejét ellenőrizni, hogy tényleg egyforma magas-e mindenhol), spatulát és ilyen fém lapot használni a burkoláskor. Sokkal egyszerűbb egyenes tortát készíteni velük.
Ha az étcsoki borítás is megdermedt, én annak adtam egy éjszakát, akkor reggel máris jöhet a dekoráció. Az ostyalapot megkentük hidegzselével majd a torta közepére tettük. Végül jégzselé segítségével került a tortára a csokidrazsé és körbe a kekszek. Az ostyát érdemes a tálalás napján rátenni. Úgy tapasztaltuk kell alá bőven jégzselé, mert akkor jobban tapad, nem kunkorodik a széle. A tetejére mi nem tettünk jégzselét, hogy ne csillanjon be a fotón. A jégzselétől egy délelőtt alatt a kekszek is szépen megpuhultak, könnyen lehet a tortát szeletelni.