2018. január 10., szerda

Rákóczi túrós


Még a karácsonyi desszertünk volt ez a Rákóczi túrós, bár egyáltalán nem számít ünnepi desszertnek. Viszont nagyon finom és Andris erre vágyott, úgyhogy ezt sütöttem. Ráadásul múlt héten újra sütöttem nagyobb családi ebédre. Nagy sikere volt, úgyhogy itt a helye a receptnek.

Hozzávalók (20x20 cm-es tepsihez - kicsit nagyobban is jó, akkor picit alacsonyabb lesz, 6 nagyobb szelethez):

Tésztaalj:
120 g tönköly finomliszt
1/2 tk. foszfátmentes sütőpor
50 g vaj
1 tk. tejföl
2 tojás sárgája
csipetnyi só
2 csapott ek. porcukor

1/2 üveg házi baracklekvár

Túrós töltelék:
350 g túró
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2 tojás szétválasztva
1 ek (tönköly)búzadara/gríz
50 g (nád) porcukor
50 g nádcukor

Tetejére: 2 tojásfehérje +140 g porcukor

A kvázi linzertészta elkészítésével kezdek. Kimérek minden hozzávalót. A vajat megolvasztom. A lisztre szórom a sütőport, villával ekeverem. Hozzáadom az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojássárgákat, a sót és a porcukrot. Villa segítségével eldolgozom a masszát, bucit formázok belőle. Folpackba csomagolom és fél órára hűtőbe teszem, de az sem baj, ha éjszakára ott marad és reggel folytatom a süteményt.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A tepsi alját sütőpapírral bélelem, a tésztát kinyújtom folpack rétegek között, majd a tepsibe helyezem és villával megszurkálom. Előmelegített sütőben 10 percet sütöm, addig elkészítem a tölteléket.
A túrót villával összetöröm, hozzáadom a citromhéjat, a cukrokat, a 2 tojássárgát és a búzadarát. A 2 tojásfehérjét habbá verem (nem túl keményre), majd óvatosan spatula segítségével a túrós masszába forgatom. Ha letelt a 10 perc, a tésztát kiveszem a sütőből, majd megkenem bátran baracklekvárral és rákanalazom a túrós tölteléket. Visszateszem a sütőbe további 30 percre. A sütési idő vége fele elkészítem a tojáshabot a sütemény tetejére. 2 tojásfehérjét a 140 g porcukorral kemény, fényes habbá verem. Egy jó robotgéppel 5-10 perc alatt sikerült kemény, fényes habot készíteni. Kiveszem a tésztát a sütőből és kiemelem a tepsiből egy laposabb nagyobb méretű tepsire (mondjuk a kekszes tepsire). Ez a lépés azért fontos, mert a tojáshabos süteményt így könnyebb lesz szépen szeletelni. És ezért fontos a sütőpapír is, mert annál fogva könnyebb lesz átemelni a sütit. Most jön az a lépés, hogy rákanalazom a tojáshabot. Villával kis csücsköket formázok. Visszateszem ezúttal 150 fokos sütőbe további 20 percre. A tojáshab nem barnulhat meg, csak átsül és szépen szeletelhető lesz. A tojáshabból nem érdemes a cukrot kispórolni, mert akkor nem lesz kemény, fényes a hab, hanem vízszerű cseppek fognak megjelenni rajta. Ennyi cukorral hűtőben másnapra sem vesztett a kinézetéből.
Jó étvágyat hozzá!