2018. január 24., szerda

Tejmentes csokitorta málnával, mogyorókrémmel


Maja barátnőm nagyobbik fiának szülinapjára készült ez a torta. A kérése az volt, hogy csokitorta legyen és tejmentes. Eléggé feladta a leckét, ugyanis ritkán van alkalmam tejmentes tortákat sütni, úgyhogy kevés benne a rutinom. De végül jól sült el, ízlett a torta. A csoki mellé málna és mogyoró került.
A tortát vegánnak is meg lehet sütni, egy tojásmentes piskótával. Nálam tojásos kakaós piskóta készült hozzá.

Hozzávalók (18 cm-es tortához, kb 8-10 szelethez):
3 tojásos kakaós piskóta receptje itt. Három lapot vágok belőle, a púpos tetejét nem használom fel.

Töltelék:
1 üveg DM bio mogyorókrém (50%-os mogyorótartalommal). Ez a mogyorókrém nem olcsó, de azt kell mondjam sokkal de sokkal finomabb, mint a nutella. Kóstoljátok meg, érdemes (egyébként vegán)! 
Olvasóm jelezte, hogy ez nem garantáltan tejmentes a címke szerint. Mindenki olvassa el és csak akkor használja, ha belefér a diétába (barátnőmnél a nyomokban tejet tartalmazhat termék belefért)

150 g legalább 70%os étcsokoládé (tejmentes)+200 ml kókusztejszín (DMben kapható) - semmiképpen sem főzőtejszín, hanem olyan, ami habbá is verhető

150 g málna+1 ek nádcukor+1.5 lapzseltin (vagy egy kevés pektin)

A piskótával kezdek, ha az megsült, kihűlt,akkor 3 vékony lapot vágok belőle, púpos részét nem használom fel. Közben a málnát a cukorral összeforralom, botmixerrel néhány másodperc alatt pépesítem. Sűrű szitán passzírozom. A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatom. A málnaszószt felmelegítem, hozzáadom a megpuhult zselatint és alaposan elkeverem. Hűtőbe teszem, hagyom megdermedni.
A csokikrémhez a kókusztejszínt forrósítom, majd hozzáadom a csokipasztillákat (vagy darabolt étcsokit). Alaposan elkeverem. Szobahőmérsékleten hagyom dermedni.
Amikor a tortát összeállítom, akkor a DMBio mogyorókrémet forró vízbe állítom, hogy könnyebben lehessen kenni.
Minden tortalapra kerül előbb a csokikrémből, majd mogyorókrémből és végül a málnából is. A harmadik lapra egyelőre nem teszek semmit. Legalább fél órára behűtöm a tortát, hogy szépen összeálljon, akkor kezdem el burkolni és dekorálni. A kókusztejszínes csokikrém végig szobahőmérsékletű legyen, hogy lehessen vele habzsákból dolgozni. Végül a maradék mogyorókrémmel (ha szükséges újra forró vízbe kell állítani) beburkolom a tortát és a maradék csokikrémet habzsákba teszem és azzal díszítem.