2018. március 5., hétfő

Pite gombával és fodros kellel


A sós piték nekem nagy kedvenceim. Nagyon jól lehet rajta kombinálni a zöldségeket, fűszereket. Ez itt egy barna csiperkés verzió fodros kellel. Tökéletes vendégváró, hiszen előző napon is el lehet készíteni. Tálalás előtt pár percre érdemes a forró sütőbe tenni. Szórhatunk rá póréhagymacsírát is.


Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaformába vagy piteformába):
Pitetészta:
100 g olvasztott vaj
50 g reszelt cheddar sajt
50 g zsíros tejföl
1 tk. foszfátmentes sütőpor
1/2 kk. só
150 g tönköly finomliszt

Töltelék:
Fodros kel:
150 g fodros kel
4 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma
2 ek. olívaolaj

Barna csiperke:
200 g barna csiperkegomba
2 ek. olívaolaj
1 kis csokor petrezselyem

3 tojás
1/2-1 tk. só
3 púpozott ek. zsíros tejföl
100 g reszelt, vagy kockázott cheddar

A pitetésztához az olvasztott vajat, a reszelt sajtot, a tejfölt, sütőport és sót összekeverem. Hozzászitálom a lisztet és egy villával összedolgozom. Fél órára hűtőbe teszem.
A megmosott, saláta centrifugába megszárított fodros kelt egy nagy serpenyőbe teszem, sózom, meglocsolom az olajjal, hozzáadom az apróra vágott hagymát és fokhagymát majd nagyjából 5 perc alatt összesütöm. Hasonlóan járok el a gombával is. Megmosom, vékony szeletekre vágom majd egy serpenyőbe teszem. Sózom, hozzáadom az aprított petrezselymet és meglocsolom olajjal. 5-7 perc alatt átsütöm.
A pitetésztát előveszem a hűtőből és folpack rétegek között kinyújtom, tepsibe teszem úgy, hogy az oldalát is elfedje. Villával megszurkálom, majd 180 fokos előmelegített sütőben 10 percet sütöm.
Addig elkészítem a tölteléket: a tojásokat villával felverem, hozzáadom a tejfölt és a sajtot, belekeverem a fodros kelt. Sózom (ha a kel már sós, akkor kevésbé). 10 perc után kiveszem a tésztát a sütőből, beleöntöm a tojásos keveréket és rászórom a sült gombát. További nagyjából fél órára sütőbe teszem. Ha elkészült kicsit hagyom hűlni majd tálalom például csírákkal.