2017. január 2., hétfő

Répatorta vaníliakrémmel és sós karamellel


Talán ez az a torta, amit eddig legtöbbször sütöttem meg, de még sosem jutottam el addig, hogy lefényképezzem és megírjam. Pedig az egyik legegyszerűbb torta és igazán mutatós. Még akkor is, ha elhagyjuk a karamellszószt a tetejéről. A torta rétegei közül viszont tilos kihagyni a sós karamellt!


Én szeretem a kisebb átmérőjű magas tortákat, ez is 18 cm átmérőjű (Aldiban egy ezresért lehet kapni nagyon szuper tortaformát, abból kettőt vettem, egyszerre sül a kettő). Amennyiben 22-25 centiméteres tortaformában alacsony tortát szeretnétek, akkor a lenti mennyiségekkel számoljatok. Egy magas 22-25 centimétereshez viszont mindenképpen duplázzátok a mennyiséget.


A tortalapokat EZ a recept alapján sütöm (mostanában annyi variálás van, hogy dióolajjal sütöm, de más olaj is tökéletes hozzá, főleg napraforgó, olívát nem ajánlom). A linken 2 tojásból készült mennyiség van, ehhez a tortához 3 tojásos adag szükséges, szóval matekozni kell :) A 3 tojásos répatorta adag bőven elég egy laposabb 22-25 cm-es formához is. A 3 tojásból egyszerre készítem el a masszát és két 18 cm-es formába teszem sülni. A sütési idő mindig függ a sütőtől, szóval tűpróbával érdemes ellenőrizni. Ezt a tortalapot nem igazán lehet túlsütni, puha marad. Szóval érdemes alaposan átsütni. Amint kihűl én 4 egyforma, kicsit vastagabb tortalapot vágok. A torta teteje púpos lesz, én azt nem használom fel, hogy szép lapos legyen a tortám teteje. Az magában elfogy kávé mellé :) Tortalapok vágásához nekem EZ az eszköz vált be, igazán olcsó, praktikus és egyforma vastagságú tortalapokat lehet vele vágni pillanatok alatt.

A 3 tojásos adaghoz készült krém: 300 g mascarpone + 300 ml habtejszín (ha ilyen félpucér tortaszélet szeretnénk, különben beborítva akár 350-350-ből is készülhet) + 1 púpozott ek porcukor + 1 vaníliarúd kikapart magjai
A tejszínt kemény habbá verem. A mascarponet egy spatula segítségével összekeverem a porcukorral és a vaníliamagokkal, majd óvatosan, több adagban hozzáforgatom a tejszínhabot. Végig szilikon spatulával dolgozok. Ne legyen túl édes a krém, de ha valakinek kevés, tehet még bele porcukrot. Ha elkészült megy a hűtőbe. 
*Nem reklám, de a legjobb a lidlben vásárolt mascarpone


Sós karamell szószhoz: 200 g cukor + 400 ml forró tejszín+1 tk só (de akár több is, érdemes kóstolni, legyen jó sós).
Egy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.
Itt van egy videó is róla: https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.be
A cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de szószhoz nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Szépen össze kell állnia, nem lehet teljesen folyós. Ez a karamellmennyiség akkor kell, ha a tetejére is szeretnénk tenni. De simán elfogy mellé kanalazva is.

Összeállítom a tortát: Tortalapra kerül 1-2 evőkanálnyi sós karamell és vaníliakrém és így folytatom az 4. lapig, annak a tetejére már nem kerül sós karamell, csak vaníliakrém. Beburkolom az oldalát is. 
Érdemes beszerezni ikeából egy ilyen forgó tálcát, ezen egy hajlított kenőkéssel egyszerű az ehhez hasonló csupasz/félcsupasz (naked/semi naked) tortákat elkészíteni.

Ha a tetejére szeretném a karamellt, akkor az csak jól behűtött tortára kerüljön. Egy habzsákba tettem a szobahőmérsékletű karamellt és körkörösen a torta tetejére csurgattam, a szélén majd magától lefolyik a felesleg. 

Dekorációként kerülhet rá Maltesers golyó és Knoppers mini nápolyszelet. 

*A tortalapokat variálni is lehet én szoktam úgy sütni, hogy 2 tojásból sütök egy répatortát és 2 tojásból egy ILYEN kakaós piskótát. Kettévágom őket és így a torta alján egy répalap, rá kakaós piskóta, újabb répa és végül kakaós piskótával zárom le. Felvágva úgy színesebb a torta és ízre sem ront :)