2015. július 3., péntek

Epres-rebarbarás joghurttorta pisztáciával


Lassan lejár az eperszezon, úgyhogy gyorsan mutatok még egy pisztáciás-kakaós joghurttortát eperrel és rebarbarával. 


Recept a 100fokon.


Hozzávalók (20 cm-es tortához, 8-10 szelethez):
Kakaós piskóta (18 cm-es tortaforma:
3 nagy tojás (L-es)
6 ek. nádcukor
6 ek. kókuszolaj 
3 ek. kakaó
4 ek (tönköly)liszt
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor
egy marék (40 g aprított pisztácia)
Krémhez:
400 g eper
300 g rebarbara
100 g nádcukor
1/2 vaníliarúd
200 ml (legalább 20%-os) tejszín
200 g görög joghurt
6 lapzselatin
Tálaláshoz pisztácia és eper


Elkészítés:
Előbb a piskótát sütjük meg. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses). A lisztet, kakaót és sütőport egy tálban összekeverjük. A 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjéket 6 ek. cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat majd a 6 evőkanálnyi olajat. Beleszitáljuk a kakaó-sütőpor-liszt keveréket és spatulával óvatosan beledolgozzuk. Végül hozzáadjuk a pisztáciát is. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe helyezzük és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Kivesszük egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni, majd háromba vágjuk (érdemes mérni, hogy egyforma magas tortalapokat vágjunk).
Amíg a torta sül és hűl elkészítjük a krémet. A krémhez előbb a gyümölcsöt a hámozott, felkockázott rebarbarával, a vaníliarúd kikapart magjaival, a vaníliarúddal és cukorral összefőzzük. Nagyjából fél deci szirupot félreteszek, a többi gyümölcsöt pürésítjük (kb. 500-550 ml gyümölcspüré kell a krémhez). Hagyjuk teljesen kihűlni, addig a tejszínt kemény habbá verjük. A lapzselatint beáztatjuk hideg vízbe 5 percre. Egy kevés gyümölcspürét felmelegítünk és hozzáadjuk a zselatint majd belekeverjük a maradék gyümölcspürét is. Hozzáadjuk a görög joghurtot és óvatosan adagonként spatulával beledolgozzuk a tejszínhabot.
Egy 20 cm-es tortakeretbe (jó magas keret legyen) a legalsó piskótalapot belehelyezzük. A lényeg, hogy a tortalap körül legyen még szabad hely a krémnek. A félretett gyümölcssziruppal kissé megkenjük. Rátesszük a krém 1/3-át (nálam 1 kg krém lett, így kb 330 g adagonként). Jön a második piskóta rá egy kevés szirup és következő adag krém, végül a maradék lap és maradék krém. Hűtőbe tesszük éjszakára dermedni. Másnap éles késsel óvatosan elválasztjuk a tortakerettől. Tálaláskor kerüljön rá bőven friss gyümölcs és pisztácia.