2015. július 15., szerda

Gyors sütés nélküli joghurthabos torta bogyós gyümölcsökkel


A sütés nélküli joghurttorta tökéletes kánikuladesszert. Nagyon gyorsan elkészül, utána már csak várni kell, hogy megdermedjen. Ahhoz, hogy tényleg 15 perc alatt elkészüljünk vele érdemes előkészíteni minden hozzávalót kézhez.


Hozzávalók (18 cm-es tortakeretbe, 6-8 szelethez):

Tortalap:
100 g babapiskóta (1 zacskó)
50 g vaj
30 g étcsokoládé olvasztva (70%-os)

Joghurthab:
400 g görög joghurt (1 doboz pilost használtam)
200 ml tejszín habbá verve
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 ek. vaníliakivonat
1 zselatin fix
3-4 ek. agavé (vagy ízlés szerint akácméz, porcukor, kinek mi).

összesen kb. 500 g vegyes bogyós gyümölcs ( nálam málna, szeder, áfonya és ribizli) -300 g a tortába + 200 g a tetejére (de akár többel/kevesebbel is számolhatunk)


Ahhoz, hogy gyorsan elkészüljünk a mis en place-al kezdünk, azaz mindent előkészítünk a konyhapulton, mindent kimérünk. A csokit és vajat megolvasztjuk (akár egy nagyobb tálban) a tejszínt felverjük, a babapiskótát aprítógépben daráljuk (vagy zacskóban klopfolóval/potyolóval), a gyümölcsöket megmossuk és szűrőben hagyjuk száradni.


A tortalaphoz előkészítünk egy tálat (amiben tálalni is fogjuk a tortát) és belehelyezzük a tortakeretet.
A darált babapiskótát egy tálban elkeverjük az olvasztott vajjal és csokoládéval. A tortakeretbe egyengetjük, kissé megnyomkodjuk. Amíg a joghurthab készül hűtőbe tesszük. A krémhez a joghurthoz keverjük a vaníliamagokat zselatin fixet és az agavét (vagy egyéb édesítőt ízlés szerint) majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt. A tortalapra egyengetjük a krém felét majd nagyjából 300 g gyümölcsöt helyezünk rá (akár málnát-szedret váltva körben, a többit a belsejébe). Rákanalazzuk a maradék krémet majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy éjszakára. Tálaláskor óvatosan elválasztjuk a tortakerettől (érdemes késsel rásegíteni) a tetejére is gyümölcsöket halmozunk.