2015. július 23., csütörtök

Tészta sült kápia paprikás szósszal


A sütőt bekapcsolni szinte lehetetlen a 35 fokban, de azért a kápia paprikák kedvéért tettem egy kivételt. Bekapcsoltam a klímát és a jól lehűtött lakásban végül nem volt érezhető a félórás sütés. Ha kicsit lehűl az idő javaslom próbáljátok ki ezt a szószt, mert nagyon finom!


Hozzávalók (5-7 főre)

10 (közepes) kápia paprika
4 paradicsom
olívaolaj
5 (nagy) gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem

600 g orecchiette tészta (orsó, penne vagy egyéb kedvünkre való)

*általában 100 g tésztát szoktak fejenként javasolni, de olvastam már olyat is, hogy van aki 120 grammot is elfogyaszt, de nekünk például sok fejenként a 100 g is - ezért az 5-7 főre javaslat, attól függ tényleg ki mennyit szokott enni.

Tálaláshoz: jó sok feta sajt vagy kecskesajt, petrezselyem, pirított kesudió vagy éppen sült pulyka comb/mell kockák (nálunk citromos-fokhagymás volt hozzá).

A paprikákat megmosom és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon nagyjából 25-30 perc alatt megsütöm. Hideg sütőbe tettem és akkor van kész, ha a paprikák puhák és szépen megfeketedik helyenként. Egy lábosba teszem a paprikákat és lefedem. Ez a lépés azért fontos, mert akkor sokkal könnyebb meghámozni őket.
Amíg kicsit hűlnek a sült paprikák, addig elkészítem a paradicsompürét. Egy lábosban kevés olívaolajon átsütöm a felszeletelt paradicsomokat. Akkor jó, ha már szószos állagú. Szűrőben átpasszírozom.
A fokhagymákat apróra vágom és kevés olívaolajon átsütöm (tényleg csak fél perc alatt). Ezt a lépést kihagyhatjuk, csak nem akartam tolakodó fokhagyma ízt, ezért sütöttem kissé át.
A petrezselymet megmosom, megszárítom (salátacentrifugában) és apróra vágom).
A sült kápia paprikákat meghámozom, eltávolítom a magokat. Szűrőbe teszem, hogy a fölösleges folyadék távozzon. 
Egy nagyobb lábosba teszem a paradicsompürét, sült kápia paprikákat, fokhagymát és petrezselymet. Botmixerrel pürésítem (akár aprítógépbe is készíthető). Végül löttyintek hozzá egy kevés jófajta olívaolajat és ízlés szerint sózom.
*A szósz fagyasztható, így ha több kápiánk van, akkor egy alkalommal süssünk többet és a szószt később jó lesz elővenni.
A tésztát megfőzöm az előírás szerint (nálam 10 perc) és összekeverem a szósszal. Tálaláskor kerül rá morzsolt feta sajt, pirított kesudió, petrezselyem és húsevőknek akár egy kevés pulyka mell/comb kocka például nálunk fokhagymás-citromosan.


A sült kápia szósz ötlete Zizitől