2015. április 20., hétfő

Nagyon csokis keksz


Ez is nevezhető brownie keksznek, belül puha nagyon csokis, kívül roppanós. Teljes kiőrlésű liszttel készült.

Alapvetően Édesem Szonjánál található rozslisztes sós csokis kekszet terveztem megsütni, amiről egyébként kiderült, hogy a Tartine No. 3 szakácskönyvből való. A Tartine annyiból áll közel a szívemhez, hogy egyik könyvük nekem is megvan és jártunk is San Franciscoban náluk. Abból készült például ez a nagyon finom briós és a brióspuding sült almával.

Rozslisztes meg igazán sós sem lett ez a keksz. Teljes kiőrlésű tönkölylisztem volt csak itthon, úgyhogy azzal készült. A sót Kristóf leszavazta, így nálunk csak a tésztába került só, maldon sóval nem szórtuk meg. Vendégeket vártunk, Kristóffal közösen sütöttünk. Nagyon finom lett a végeredmény.


Hozzávalók (nálam 25-30 kisebb darabhoz):
230 g étcsokoládé (70%-os)
30 g vaj
90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (ha van, akkor rozsliszt)
1 kk. sütőpor
2 nagy csipet só
2 nagy tojás
150 g sötét nádcukor

A vajat és a csokit gőz fölött (vagy mikróban) megolvasztom. A lisztet, sütőport és a sót összekeverem egy tálban. A cukrot és a tojást habosra keverem. hozzáadom a csokis-vajas keveréket és a liszteset is. Nem sokáig keverem, csak éppen homogénre. Legalább 20 percre hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses). Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek. A csokis masszából púpozott teáskanálnyi gombócokat kézben formázok és kissé ellapítom. Sütőben 10 perc alatt megsütöm. Hagyom tepsiben kihűlni. 


A recept angolul itt vagy itt. Tartine Bakery.