2015. április 23., csütörtök

Újhagymás zöldbabkrémleves


Sok zöldbab volt még a fagyasztóban, illetve üvegben is anyumnak köszönhetően. Kristóf mostanában nem hajlandó megenni egészben a zöldbabot, de kiderült, hogy krémlevesként imádja. Ez az amit vacsorára is hajlandó megenni. Bár aranyosan megkérdezi, hogy "most nem vacsora következik?" :) Ez azért van, mert vacsorára általában valami hideg /kézzel fogható falat kerül az asztalra, ritkábban főzelék vagy leves.
Nagyon gyors leves ez, főleg ha üvegben eltett zöldbabból készül, mert azt elég néhány percet főzni.

Hozzávalók (4-6 adaghoz):
750 g zöldbab (nálam üveges, házi)
3-4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
2 ek. olívaolaj
50 ml tejszín
1 ek. citromlé

Tálaláshoz: pirítós kockák, reszelt grana padano, újhagyma karikák, de mehet rá akár morzsolt feta vagy kecskesajt/juhsajt is. nem vega verzióban kolbász vagy bacon chips


Az újhagymákat megmosom, felkarikázom (a zöld szárát is), a fokhagymát is megtisztítom felaprítom. Egy lábosban a vajon és olajon néhány perc alatt átsütöm a hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a zöldbabot, sózom és felöntöm vízzel (ha van alaplé, akkor azzal). Csak annyi víz kerüljön rá, hogy ellepje. 5-7 perc alatt megfőzöm (nyers, fagyasztott zöldbab esetén puhára kell főzni, több idő alatt). Elzárom a tüzet, botmixerrel turmixolom (mi darabosabban szeretjük, ezért nem törekszem a tökéletes pépre). Hozzáadom a tejszínt és csurgatok bele egy kevés frissen facsart citromlevet. Ha szükséges még sóval ízesítem. Tálaláskor kerül rá olívaolajban pirított kenyérkocka, reszelt grana padano és újhagyma karikák.