2013. november 19., kedd

Brióspuding sült almával


A kalácspuding nem más mint szikkadt kalács életre keltése. Ezúttal briósból készült el ez a nagyon egyszerű finomság (de természetesen kaláccsal is készülhet). Vajban sült almaszeletekkel tálaltam. Annyira szaftos, puha lesz, hogy akár alma nélkül is tökéletes.


Hozzávalók (6-8 adaghoz):
7 szelet briós (vagy kalács) 2.5-3 cm-es szeleteket vágjunk
10 M-es tojás
150 g cukor
750 ml zsíros tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
2-3 csipet só
vaj a tepsit kikenni

A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A briós szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem majd az előmelegített sütőben 7-10 perc alatt kissé megpirítom (félidőben átfordítom a másik oldalára a szeleteket). Egyik alkalommal fagyasztott briós szeleteket használtam és akkor természetesen tovább tartott, míg pirítós lett belőlük.
A tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, vaníliát és a sót. Egy kancsóba öntöm, hogy könnyebb legyen a brióst locsolni vele.
Egy jénai tálat kivajazok (nálam 25*22 cm, de akár 20*30-as tepsi is lehet, akkor kicsit alacsonyabb lesz, de tökéletes úgy is). A briós szeleteket beleteszem. Fontos, hogy nem szabad összenyomni őket, mert állítólag akkor lesz száraz a kalácspuding, ha próbálunk belezsúfolni a tepsibe sok kalácsot. Aztán apránként elkezdem ráönteni a tojásos keveréket. Mindig csak annyit, amennyit szinte felszív. Nálam azért jócskán tocsogott a végén a briós a lében, de sütés közben az szépen összeáll. Alufóliával lefedem a tepsit és beteszem sülni. 60-80 perc alatt sül készre a brióspuding. Az utolsó 5 percben érdemes levenni az alufóliát, hogy a megmaradt folyadék elpárologjon. Ha kiveszem a sütőből akkor is szabadon hagyom langyosra hűlni. Igazán finom és szépen szeletelhető hidegen lesz, de szokták ezt kanalazni, nem a kockára vágás a kalácspuding jellegzetessége.
Mellé sütöttem almát. Egy kevés vajon néhány perc alatt megsütöttem a vékony szeletekre vágott almát.

Tipp: Karácsony után a megmaradt mákos és diós kalácsot így lehet újra felhasználni és lesz finom mákos- illetve diós gubánk.


Az eredeti recept a Tartine szakácskönyvből való, San Franciscóban a pékségükben kóstoltam.