2013. november 21., csütörtök

Almás pite mandulával


A gyorsan valami finomat kategóriába ez a fahéjas almás pite tökéletes. A bevagdosott alma igazán jól mutat minden szelet süteményen. Mandula helyett dióval is nagyon finom.


Hozzávalók (25*25 cm-es tepsibe, 9 szelethez):

4 és fél közepes méretű alma (azaz 9 fél alma), a maradék fél almát együk meg :) - a lényeg, hogy nagyjából egyforma méretű almákat válasszunk

Tészta:
200 g vaj
125 g (nád)cukor
3 M-es tojás
150 g (tönköly) finomliszt
1/2 tk. őrölt fahéj
1 tk. (foszfátmentes) sütőpor
70 g őrölt mandula

Tetejére:
1 tk. őrölt fahéj
1 ek. (nád)cukor



A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses) Az almákat megmosom, félbe vágom, eltávolítom a magházat. Késsel nagyon sűrűn bevagdosom a fél almákat. 9 darab fél almára lesz szükségem, 3*3 almás sütemény készül.


A tésztához a puha vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat és azokkal is alaposan összedolgozom. Egy külön tálban a lisztet átszitálom, hozzáadom az őrölt fűszert, sütőport és összekeverem. A tojásos keverékhez adom. Végül a mandulát is belekeverem. Viszonylag kemény tapadós tészta lesz, ami nem terül el magától. A tepsit én sütőpapírral béleltem, de lehet akár vajazni is. A tésztát belesimítom majd beleteszem a 9 fél almát. Kissé belenyomkodom az almákat. Fontos, hogy az almák között legyen egy kevés távolság, hogy sütés után szépen lehessen szeletelni, azaz, hogy minden egyes szeletnek legyen tésztapereme. A sütemény felületét megszórom fahéjjal és cukorral majd beteszem kb. 40 percre a sütőbe. Ha megsült hagyom kissé kihűlni, majd felszeletelem.


A recept némi alakítással az Alnatura szakácskönyvből való.