2014. május 5., hétfő

Epres sajttorta


Epres torta könnyed sajtkrémmel.


Elméletileg ennek a tortának a rózsaszín lapját terveztem megsütni. Aztán kicsit változtattam rajta, de úgysem voltam százszázalékosan elégedett vele. A lényeg, hogy nekem egyáltalán nem lett rózsaszín, mint azon a képen. Aki viszont nem akar a kevert tésztával bíbelődni, annak itt egy remek piskóta (akár kakaó nélkül is készülhet, a kakaót liszttel helyettesítsük). 

Hozzávalók (18 cm-es tortához, 8-10 szelethez):

Krém:
400 ml tejszín
250 g krémes joghurt
1 vaníliarúd
1 kezeletlen citrom héja
100 g agavé ( vagy méz, vagy porcukor ízlés szerint)
250 g krémsajt (Philadelphia)
1 zselatin fix

100-150 g eper a tortába + bőven eper a tálaláshoz


Tortalap:
A fentebb említett piskóta, vagy ez:
3 nagy tojás
100 g cukor
120 g vaj
140-150 g (tönköly) finomliszt
2-3 csipet só
1 púpozott tk. foszfátmentes sütőpor
100 ml eperpüré (nálam 125 g eper turmixolva, átpasszírozva)
120 g eper darabolva


A tortaforma aljára sütőpapírt teszek, az oldalát nem vajazom. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukor egy kevés részével kemény habbá verem. A tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverem, hozzáadom a puha vajat. Sózom, beleszitálom a sütőport és a liszt 1/3át. Hozzáadom az eperpürét majd a maradék lisztet. Óvatosan beledolgozom a tojáshabot. Az epret is hozzáadom. A tepsibe kanalazom és előmelegített sütőben nagyjából 40-50 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni majd ketté vágom.


A krémhez a tejszínhabot kemény habbá verem. A joghurtot a krémsajttal alaposan elkeverem, hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, a citrom reszelt héját és az agavé szirupot. Óvatosan beledolgozom a tejszínhabot és a zselatinfixet.


A lapra kenek egy kevés krémet, alaposan megrakom eperrel majd az egész tortát beborítom. A csíkozást bevallom barkácsboltban kapható vakoló spatulával készítettem :)

Akár három részre is vágható a tortalap (vagy a piskóta). Minden esetben a krém mellé kerüljön bőven friss apróra vágott eper is.

Néhány órára hűtőbe teszem majd tálalom.