2014. május 29., csütörtök

Epres-rebarbarás jégkrém


Hát nem egy ilyen borongós, hideg napon kellene jégkrémet hozni, de lesz itt még meleg :) Az otthon készített jégkrém nemcsak azért jó, mert tudjuk, hogy mi kerül bele, hanem igen jó kisgyerekes programnak bizonyult. Akkor is bátran vágjunk bele, ha nincs semmiféle jégkrém formánk, hiszen egyszerű műanyagpohárban is el lehet készíteni és gyógyszertárban kapható fa spatula lehet a nyele.


Hozzávalók:
200 g eper
200 g rebarbara
60-70 g nyírfacukor (vagy agavé, méz)
100 ml tejszín
100 g görög joghurt (10%-os)
késhegynyi őrölt kardamom


Az epret és rebarbarát megtisztítom és egy lábosban a nyírfacukorral és kardamommal alaposan összefőzöm. Hagyom kissé kihűlni majd pürésítem botmixerrel. A tejszínből kemény habot verek. A joghurthoz hozzáadom a kihűlt gyümölcspürének egy részét (nagyjából 4 evőkanálnyit félreteszek a gyümölcsből, attól lesz csíkos-foltos a jégkrém). Óvatosan beleforgatom a tejszínhabot. Ez a mennyiség nekem pontosan megtöltötte ezt a hat darab ikeás jégkrémformát és ezt a tchibos 12 darabos mini formát. Formába úgy töltötöm, hogy közben kicsit megrázogatom, odacsapkodom az asztalhoz, hogy ne maradjon benne levegő. A maradék gyümölcspürével csíkozom, mintázom a jégkrémet. Fagyasztóba teszem legalább 3 órára. Forró vizet engedek a formára, így könnyen kijön a jégkrém belőle. Aztán máris fogyasztható.
Amennyiben nincs jégkrémforma, akkor egyszer használatos műanyagpoharakba tegyük. Alufóliákat lyukasszunk ki, hogy beleférjen a gyógyszertári fa spatula (egyébként a fa spatula nagyjából 4 forintért kapható a legtöbb gyógyszertárban, tény, hogy kicsit nagyobb mint az eredeti jégkrémeké, de tökéletes lesz). Fedjük le a poharakat a fóliával, úgy hogy a lyuk a közepén legyen, oda szúrjuk bele a spatulát. Mehet a fagyasztóba. Nem próbáltam, de ha véletlenül nem jönne ki a pohárból, akkor én ollóval felvágnám.