2014. május 19., hétfő

Rebarbarás-epres habos pite (cukormentes, gluténmentes)


Réteges mandulalisztes pite sok eperrel és rebarbarával. Nyírfacukorral készült. A mandulaliszttől kellemes marcipán íze és illata van. A hab teszi ünnepivé ezt a pitét.


Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):

Pitetészta:
200 g vaj
2 ek. nyírfacukor (40 g)
3 nagy tojássárgája
165 g mandulaliszt (nem őrölt mandula, hanem ilyen liszt)

Krém:
80 g vaj
70 g nyírfacukor
3 nagy tojás
20 g mandulaliszt

Töltelék:
400 g rebarbara
500 g eper
70 g nyírfacukor

Hab:
3 nagy tojásfehérje
140 g nyírfacukor

A pitetésztához a puha vajat a cukorral és tojássárgákkal alaposan eldolgozom. Beleszitálom a mandulalisztet és egy gombócot formálok belőle. Mindenképpen a fent említett lisztből fog működni, őrölt mandulából valószínű egy kicsit többet kell bele tenni (nem próbáltam ki). Ebből a mandulalisztből a zsiradékot kivonták. A kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A tésztát belesimítottam a formába, úgy hogy szép magas oldala is legyen. Nekem egy kanál volt segítségemre a simításhoz. Nincs pitesúlyom, hanem alufóliából készítettem egy magas hengert, amit beletettem a sütőformába, ez védte meg a pitém oldalát, hogy sülés közben nehogy összeessen. Nagyjából 20 perc alatt megsütöttem. Elkészítettem a krémet. A vajat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojásokat és a mandulalisztet. A tortaformába kanalaztam majd visszatettem a sütőbe (ezúttal 180 fokra) és további 20 percet sütöttem.
A töltelékhez a rebarbarát és epret nagyobb darabokra vágtam és a cukorral egy lábosban alaposan összefőztem.
Ha megsült a pite és langyosra hűlt, akkor a gyümölcsöt rákanalaztam. Ha nagyon sok a leve, akkor azt ne tegyük bele, ne áztassa el túlságosan a pitét.
A tojásfehérjéből és cukorból kemény habot vertem, a pitére kanalaztam és szakácsfáklyával megpirítottam. Ennek hiányában jó magas hőfokon 5 perc alatt grillezzük a sütőben.
Aztán máris szeletelhető. A mandulaliszttől nagyon finom marcipános íze lesz.