2014. május 29., csütörtök

Epres-rebarbarás gyümölcstorta


Nagyon könnyű, puha, kókuszlisztes piskóta ez, rajta jó sok eper és rebarbara. Nyírfacukorral készült, illetve tej- és gluténmentes. Természetesen a különleges összetevők nélkül is süthető a piskóta, hogy hogyan azt lentebb megtaláljátok.


Hozzávalók (26 cm-es gyümölcstorta formába) 

Piskóta:
3 nagy tojás
5 ek. nyírfacukor
6 ek. kókuszolaj (olvasztott)+ egy kevés a formát kikenni
2 ek. keményítő ( nálam tápióka, de lehet kukorica is)
2 púpozott ek. kókuszliszt (nem darált kókusz, hanem liszt)
1 kk. (foszfátmentes) sütőpor

Aki klasszikus piskótát sütne annak: 3 nagy tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. olaj, 6 ek. (tönköly finom)liszt és 1 kk. sütőport javaslom a lentebb leírtak szerint elkészíteni.

Töltelék:
300 g rebarbara
500 g eper
50 g nyírfacukor


A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A tortaformát kikenem kókuszzsírral. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgáját, az olvasztott kókuszzsírt. Beleszitálom a lisztet, keményítőt és a sütőport. Ekkor már spatulával óvatosan keverem, hogy ne törjön össze a hab. A kikent tepsibe teszem és nagyjából 30 perc alatt megsütöm. Kiborítom a formából és hagyom kihűlni.
A töltelékhez megtisztítom a gyümölcsöket és egy lábosban a cukorral összefőzöm. Nálam jó sok levet eresztett, így abból nagyjából 1.5 decit inkább félretettem, féltem nehogy eláztassa túlságosan a tortát. A gyümölcsöt a piskótára helyezem. Frissen még folyós a töltelék, de attól még szépen szeletelhető.