2011. október 31., hétfő

Vigyázz, kész, főzz! - 45. Sütőtök


Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője a háziasszonya a 45. VKF-nek. Kedvencei közé tartózik a sütőtök és mivel szezonja van, így arra kért minket, hogy sütőtökös recepteket hozzunk. Zita vegetáriánus blogot vezet, így elvárás volt az is, hogy ne használjunk húst. Ugyanakkor lehet jelentkezni vegán receptekkel is, amikor még a tojást és tejtermékeket is mellőzzük.
A családomban Erdélyben nem volt különösen szokás sütőtököt fogyasztani, így nem mondhatom el magamról, hogy gyerekkorom óta fogyasztom. Inkább a Budapesten töltött évek alatt kezdtem el barátkozni az ízével. Eleinte csak egyszerűen szeletelve megsütöttem, aztán kísérletezgettem vele: készültek sós és édes ételek is.


A szokásos sarki zöldségesnél szereztem be a hozzávalót. Érdemes tudni, hogy nagyon sokféle sütőtök kapható a piacon. Korábban ha jól emlékszem a hosszúkásabb változatával sütögettem, de ezúttal ezt javasolta megvételre. Azt állította a zöldségesem, hogy sokkal édesebb és puhább ez a fajta. És igaza volt, nekem nagyon ízlett. Ezúttal is készült néhány szelet sülve, de a többivel elkísérletezgettem.
Készült egy előételnek (de akár főételnek is el tudom képzelni) ideális sült cékla-sütőtök nyárs dijoni mustáros mártogatóssal, parmezános sütőtök fasírtok és egy karamellizált gyömbéres-sütőtökös tejbegríz. 




Cékla-sütőtök nyárs dijoni mustáros mártogatóssal
Hozzávalók két főre:
2 szelet sütőtök
1 cékla
frissen őrölt színes bors, kakukkfű, olívaolaj, só és citromlé
tejföl és dijoni mustár

A sütőtököt és céklát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Külön edényben dolgozzunk, mert a cékla megszínezne a sütőtököt. A felkockázott céklára és sütőtökre is szórunk bőven kakukkfüvet, sózzuk, őrlünk rá borsot, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és facsarunk rá egy kevés citromlevet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egyik felébe a fűszeres céklát, másikba a sütőtököt, úgy hogy egy réteg legyen és kevésbé érjenek össze. Előmelegített sütőben 175-180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Nyársra tehetjük, hogy dekoratívabb legyen tálaláskor. Készítünk mellé mustáros tejfölt mártogatósnak. Ízlés szerint tegyünk dijoni mustárt a 20%-os tejfölbe.


Parmezános sütőtökfasírt
Hozzávalók (50-60 darabhoz):
280 g sütőtök reszelve (1 nagyobb szelet)
1 szelet rozskenyér (40 g)
80 ml tej
só, bors
1 tk mustár
1 tojás
5-6 ek morzsa (legjobban a tönkölymorzsát szeretem, házilag is könnyen elkészíthető száraz kenyérből)
25 g reszelt parmezán sajt
olaj a sütéshez

A sütőtököt viszonylag nagyobb reszelőn reszeljük. A tejbe áztassuk bele a rozskenyeret. Adjuk a reszelt sütőtökhöz a tejes rozskenyeret, szórjuk meg sóval, borssal, adjuk hozzá a mustárt, a kissé felvert tojást, a sajtot és a morzsát. Alaposan dolgozzuk össze a masszát és formázzunk kisebb fasírtokat. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük. 


Karamellizált gyömbéres-sütőtökös tejbegríz

Hozzávalók két főre:
Tejbegríz:
600 ml tej
5 ek tönkölydara
1 ek vaníliás nádcukor
1 vaníliarúd


Karamellizált sütőtök:
2 ek nádcukor
100 ml tejszín
1 kisebb szelet sütőtök kockákra vágva
1/2 alma kockázva
1/2 kk őrölt gyömbér

A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a tönkölydarát, cukrot és vaníliát. Állandó kevergetés mellett megfőzzük a tejbegrízt.
Egy lábosban cukrot égetünk, hozzáadjuk a tejszínt majd forraljuk. Néhány perccel később a gyömbért is beleszórjuk majd hozzáadjuk a sütőtököt és később az almát is. Amint megpuhul a sütőtök máris készen vagyunk. A karamell lehet folyósabb állagú is. A karamellt a tejbegrízre öntve tálaljuk.