2020. június 7., vasárnap

Habos mogyorós csokitorta



Mogyorós brownie alapon ropogós kakaós sült tojáshab. Tálaláskor került alá vaníliapuding, rá pedig eper és áfonya. Tálalhatjuk vaníliafagyival vagy vaníliasodóval is.


Hozzávalók (23 cm-es kapcsos tortaformába, 10-12 szelethez):

Alap tészta (brownie):
2 tojás + 4 tojás sárgája
120 g cukor
250 g 70%-os étcsokoládé (ha édesebb csokit használunk, akkor 100 g cukor is elég lesz)
200 g vaj
50 g tönköly finomliszt
50 g őrölt pirított mogyoró
1/2 tk. sütőpor

Kakaós tojáshab:
4 tojás fehérje
220 g cukor
1 ek. kukoricakeményítő (20 g)
4 ek. holland kakaópor (30 g)


A tortaforma aljába sütőpapírt teszek, oldalát vajazom. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréses).
A torta alaptésztájához a csokit a vajjal gőz fölött, vagy mikróban megolvasztom.
Összesen 6 tojásra van szükségünk, de abból 4 tojásnak a fehérje a felső tojáshab réteghez kell. Úgyhogy azzal kezdek, hogy 4 tojást szétválasztok, a fehérjéket félreteszem. A maradék 4 tojás sárgáját a 2 egész tojással és a 120 g cukorral habosra keverem robotgép segítségével.
Kimérem és átszitálom a lisztet, hozzáadom a darált mogyorót és a sütőport is.
A tojásos cukros keverékhez adom a kihűlt csokis-vajas keveréket, végül beleforgatom a lisztes-mogyorós-sütőportos keveréket is. A tortaformába egyengetem és 25 percre sütőbe teszem.
A vége fele elkészítem a kakaós habot. A 4 tojásfehérjét robotgép segítségével verni kezdem és adagolom hozzá apránként a cukrot (összesen 220 grammot). A végén egy kemény fényes habot kapok. Beleszitálom a keményítőt és a kakaót. Spatulával óvatosan beleforgatom, vigyázva, hogy ne törjem össze a habot.


Kiveszem a sütőből a tortát és rákanalazom a kakaós tojáshabot. Visszateszem és ezúttal 170 fokon további 20 percet sütöm. A tortát hagyom szobahőmérsékleten kihűlni és csak akkor választom el a habot a tortakerettől.
A torta leginkább hűtő hidegen szeletelhető szépen, ezért javaslom fogyasztás előtt behűteni. Tálaláskor került alá hígabb vaníliapuding (EZ a recept alapján készült, csak több tejjel - nem mértem, de a végén adtam hozzá, hogy hígabb legyen). Készíthetünk hozzá akár vaníliasodót is, annak a receptje ITT. De ha nincs időnk házi pudingot, vagy sodót készíteni, akkor főzzünk bolti pudingot, vagy keverjünk be főzés nélkülit (pl. Gála), ezekhez is érdemes kicsit több tejet adni, hogy kicsit folyósabb legyen az állaga. Tálaláskor kerülhet rá eper, áfonya.