2020. június 18., csütörtök

Lángos


Nyári ebédre készültek ezek a kisebb méretű lángosok, mondhatni minilángosok, gyerekekre méretezve. Nekünk sajtos-tejfölösen az igazi, jó sok fokhagymával (igazi home office kaja, nem kell aggódni, hogy az irodában fokhagyma illatot árasztunk :D ). Gyerekek desszertnek nutellával ették :)

Hozzávalók (4 főre, 10 arasznyi átmérőjű lángoshoz)
500 g tönköly finomliszt
25 g friss élesztő
1 csapott ek. cukor
1 csapott ek. só
350 ml. langyos víz
egy kevés olaj (nagyjából fél dl)

+olaj bőségesen a sütéshez

tálaláshoz reszelt sajt, tejföl (vegánoknak vegán sajt, tejföl), fokhagymás olaj, vagy kalóriabombaként nutella :)

Fokhagymás olajhoz: 3 gerezd fokhagyma+50 ml olaj+50 ml víz+egy kevés só

A fokhagymás olajhoz az aprított fokhagymát összekeverem az olajjal, vízzel és sóval. Befőttes üvegbe vagy csavaros üvegbe teszem és alaposan összerázom. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Az élesztőt a langyos vízben elkeverem a cukorral, hagyom felfutni 5-10 perc alatt. Egy nagy tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, hozzáadom az élesztős keveréket. Kézi robotgépen dagasztókarjával 5 perc alatt egy puhább bucit dagasztok. Lefedem a tálat és beteszem a kikapcsolt mikróba vagy sütőbe, huzatmentes helyre és 40-50 perc alatt duplájára kelesztem. A tésztára locsolok egy kevés olajat és a kezemmel benyomkodom, hogy összeessen. 10 egyforma (nálam kb. 90 grammos) bucira osztom (olajos kézzel érdemes dolgozni). Olajozott felületre teszem.
Egy serpenyőbe 2-3 cm magasan olajat öntök (minilángosokhoz elég egy kisebb mélyebb serpenyő), erős lángon melegíteni kezdem. Fontos, hogy az olaj nagyon forró legyen, amikor az első lángost beleteszem. A buciból olajos kézzel egy kör alakú, palacsintaszerű vékony lángos formázok, nyújtok, amit óvatosan a nagyon forró olajba teszek. Ha megpirult, akkor megforgatom. Konyhai papírtörlőkendőt teszek a tálra, amire kiszedem a lángost, hogy az felszívja a fölösleges olajat. Hasonlóan járok el a többi lángossal is.
A lángos frissen jó, ezért érdemes csak annyit sütni, amennyi éppen elfogy. A lángosra kerül egy kevés a fokhagymás olajból, megy rá tejföl és jó sok reszelt sajt.
A nutellás esetében bőségesen megkentük nutellával.
Jó étvágyat!