2020. június 9., kedd

Aszalt szilvás pulykamell baconbe tekerve



Biztos mindenkinek megvan a jól bevált asztalt szilvás baconos pulykamell receptje. Ez itt az enyém, ahogy nálunk készül.
Minden esetben magozott puha aszalt szilvát használok. Nekem az Aldis vált be.


Hozzávalók:
500 g pulykamell, késsel kissé lapra nyitva, hogy meg lehessen tölteni
1 csomag vékonyra szeletelt bacon (Aldis, emlékeim szerint 200 g)
1 csomag puha magozott aszalt szilva (aldis, 100 g)
kevés só


A pulykamellet késsel úgy vágom, mintha kissé kiteríteném, hogy meg tudjam tölteni és fel lehessen tekerni. Picit megsózom, beleteszem a magozott puha asztalt szilvát, szorosan feltekerem, végül becsomagolom a bacon szeletekbe a húst. Egy fedett tepsiben, vagy jénaiban sütöm. 200 fokon 40 perc alatt készül el, a végén még néhány percet rápirítok grill fokozaton, a baconnek jót tesz. Csakis hidegen lehet szépen szeletelni, ezért érdemes tálalás előtti napon elkészíteni.
Zöld zöldséges quinoa és blugurral tálaltam. Ehhez pontos mennyiségeket nem tudok írni, de a lényeg: Egy nagy serpenyőben némi póréhagymát, brokkolit, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, édesköményt, zellerszárat, fodros kelt, spenótot, petrezselymet, karfiolt, fokhagymát megsütöttem egy kevés olívaolajjal kb. 10-12 perc alatt és sóztam. A zöldségek javarészt fagyasztottak voltak, most a zöldre mentem rá, tehát vegyünk elő mindent ami zöld, vagy fehéres zöld a fagyasztónkban. A quinoát és a bulgurt külön-külön sós vízben főztem (quinoa hosszabb ideig fő, ezért semmiképpen se keverjük össze nyersen a bulgurral), majd a sült zöld zöldségekkel összekevertem. Arányaiban érdemes figyelni, hogy a zöldségből legyen több, nem a quinoa és bulgurból. Hasonló köret készült ITT (quinoa ér rizs)