2020. június 1., hétfő

Nudli



A nudlikészítés régen nem volt az erősségem. Bevallom túlságosan időigényesnek tartottam. Aztán jött ez az elmúlt időszak (karantén), amikor a gyerekek itthon voltak és ők bizony szeretik a nudlit. És nem csak enni szeretik, hanem sodorni is! Úgyhogy két gyerek egyszerre készíti, pillanatok alatt elfogy a tálból a tészta és mehet is a forró vízbe.


Hozzávalók (4-6 adaghoz):
500 g főtt krumpli (a főtt mennyiséget mérem le)
150 g tönköly finomliszt
2 csipet só
1 tojás
+liszt a nudlisodráshoz

1-1.5 evőkanálnyi vaj
zsemlemorzsa (nem mértem)


A legjobb, ha frissen főtt krumpliból főzzük, de itt jön a trükk, ha éppen maradék főtt krumplink van otthon, abból is finom nudli készülhet. Én használtam már hideg krumplit hozzá.
Szóval ha frissen fő a krumpli, akkor még melegen krumplinyomóval kinyomjuk (ennek hiányában én reszeltem és úgy is jó lett). Ha hideg a krumpli, akkor apró reszelő a megoldás.
A lényeg, hogy 500 g krumplink legyen. Ha forró hagyjuk kihűlni, majd hozzáadunk 1 tojást és 150 g lisztet, valamint 2 csipetnyi sót. Alaposan összedolgozzuk aztán jöhet a móka. Darabkákat tépkedünk és lisztezett kézben nudlikat sodrunk.
Közben egy nagy fazékban vizet forralok (adok hozzá 1/2 teáskanálnyi sót).
Egy serpenyőben a száraz zsemlemorzsát megpirítom. Nem, nem adok hozzá olajat, vajat, az majd a nudlira megy, sokkal könnyebb így dolgozni vele.
Ha fő a víz, akkor közepes lángon adagonként mennek bele a nudlik. Ha feljönnek a víz felszínére, akkor készen vannak, de én bevallom olyankor még 2 percig főzni szoktam. Alaposan leszűrőm, megy egy lábasba és ide teszem a vajat, kicsit összekeverem a nudlikkal, az szépen elolvad, a nudlik nem tapadnak össze.
Ha megfőtt az összes nudli, és mind a vajas lábasban vannak, akkor keverem össze a pirított zsemlemorzsával.
A gyerekek baracklekvárral és porcukorral szeretik, nekem kristálycukorral az igazi.