2015. március 12., csütörtök

A legfinomabb túrógombóc


Volt már korábban is túrógombóc recept a blogon egy ricottás meg egy klasszikus. De ez az eddigi legeslegfinomabb! Anyósom receptje. Náluk mindig olyan puha volt másnap is a gombóc és ennek a titka a felvert tojásfehérje és szerintem a kevesebb dara.

Hozzávalók:
500 g zsíros túró
3 tojás
3 ek. (tönköly) dara
csipet só

(tönköly) morzsa és vaj (nagyjából 80 g morzsa és 2 ek. vaj)

Egy nagy fazékban vizet forralok (lefedett fazékban, hogy energiát takarítsak meg :) majd ha már forr, akkor sózom a vizet, a sós víz ugyanis később forr fel). Előkészítem a morzsát egy serpenyőbe teszem a vajat és a morzsát, még nem hevítem, csak ha a gombócok elkészültek..
A túrót villával alaposan összetöröm majd hozzáadom a tojássárgákat és a darát. A fehérjét a sóval kemény habbá verem és spatulával óvatosan a túrós keverékhez forgatom. Én kisebb gombócokat formáltam majd a lobogó sós vízben közepes lángon főzni kezdtem. Ekkor már a morzsát is pirítani kezdem a vajon. A gombócok akkor vannak készen, ha a víz tetejére feljönnek (én olyankor is további 1 percet forralni szoktam). Szűrőkanállal kiveszem a vízből a gombócokat és a forró morzsába forgatom.
Porcukorral és tejföllel vagy baracklekvárral tálalom. Másnap is puha, akár hidegen is, de azért jó kissé felmelegíteni fogyasztás előtt.