2015. március 17., kedd

Nyers csokitorta/brownie


Mondhatnám ez a bűnőzésmentes brownie, de nem mondom, mert azért a datolya és a dió is bőven kalória :) Tömény csokis édesség ez, amiben valójában nincs is igazi csokoládé. Gluténmentes, cukormentes (már ha az agavé annak számít, de készülhet egyéb édesítővel is a glazúr, mert igazán csak abban van édesítő), vegán édesség. És nyers is. Különlegesebb hozzávaló az aprított kakaóbab, de az elhagyható. Talán paleó is, bár ebben kevésbé vagyok jártas. Gyorsan elkészül, utána már csak várni kell egy keveset, hogy a glazúr megdermedjen.



Hozzávalók (nagyjából 20*17 cm-es tepsibe vagy egy 18-20cm-es tortaformába):

"Tészta":
200 g dió
1/4 tk só
270 g magozott puha datolya
40 g nyers kakaó (ha nincs nyers, akkor holland kakaópor)
1 vanília kikapart magjai
20 g kókuszolaj
40 g aprított dió
20 g aprított kakaóbab

"Csokiglazúr":
40 g nyers kakaó (vagy holland kakaópor)
80 g kókuszolaj
60 g agavé (következőre valószínű kicsit kevesebbet teszek, 40 g-t, szerintem az is elég) - ha nem vegánnak készül, akkor méz

A diót aprítóban darálom. Hozzáadom a sót és a datolyát és homogénre keverem. Nekem kisebb az aprítógépem, így innentől kezdve egy tálban fakanállal dolgoztam, de ha nagy az edény, akkor a végéig maradhat az aprítóban. Hozzáadtam a kakaót, a vaníliamagokat és az olvasztott kókuszzsírt. Végül belekevertem a durvára aprított diót és a kakaóbabot. Ha aprítóban készül innentől kezdve már ne aprítsuk sokáig, mert a cél, hogy maradjanak ropogós darabok benne.
A masszát folpackal bélelt tepsibe egyengetem. Hűtőbe teszem, amíg a csokiglazúr is elkészül.
A glazúrhoz az olvasztott kókuszzsírt, kakaót és agavét habverővel homogénre keverem. Kiveszem a tepsit a hűtőből és ráöntöm. Visszateszem nagyjából 15-20 percre a hűtőbe, majd éles késsel szeletelem (érdemes az egész süteményt egy vágódeszkára átemelni, könnyebb lesz szeletelni). A kést forró vízben felmelegítem, megtörlöm és úgy vágom vele a süteményt. Hűtőben de akár fagyasztóban is tárolható. A sütemény hűtve fogyasztandó, tehát ha valahová visszük, akkor érdemes fagyasztani, mert szobahőmérsékleten a glazúr eléggé folyós lesz.


Recept kisebb alakításokkal innen.

Zita köszi, hogy megmutattad ezt a csodás browniet!