2015. március 10., kedd

Tortilla, guacamole, fűszeres csirke



Egy közismert street food (utcai étel) a tortilla. Itt az én verziómat találjátok guacamoleval (avokádószósszal), tejfölös lila hagymás uborkasalátával és cajun fűszeres csirkével. Ennek az ételnek a lelke a házi tortillalap, megéri otthon elkészíteni!


Hozzávalók (6 darabhoz):

Lap (6 db. kb. 25 cm-es):
100 g kukoricaliszt (nem dara)
200 g (tönköly) finomliszt
1 kk só
2 ek. olívaolaj
nagyjából 180 ml langyos víz (a víz mennyisége a liszttől is függ, több kevesebb is kellhet)

Uborkasaláta:
2 kígyóuborka
2 lila hagyma
5 ek. olívaolaj
6-7 ek. zsíros tejföl

Guacamole:
2 avokádó
1 kis csokor koriander
1 pici fej vöröshagyma
1 lime leve

Hús:
1 csirkemellfilé + 2 felső comb (tanyasi) 
egy kevés olívaolaj
2-2.5 tk. cajun fűszerkeverék

Tálaláshoz friss koriander és esetleg reszelt sajt

A húshoz a csirkét sózom, cajunnal megfűszerezem és locsolok rá pár csepp olajat. Sütőben 200 fokon nagyjából 20-25 perc alatt átsütöm.
A tortillalapokhoz a liszteket összekeverem a sóval, olajjal és a vízzel. Egy viszonylag kemény tésztát kapok (tehát egyáltalán nem kalács vagy kenyér állagú). Lefedve hagyom 10 percet pihenni.
Addig az uborkasalátát is elkészítem. A megmosott zöldségeket felaprítom, sózom, adok hozzá olívaolajat majd nagyjából 6-7 ek. tejfölt (uborka méretétől függően kellhet több kevesebb tejföl, azért legyen jó tejfölös).
Megsütöm a tortillalapokat. A tésztát hat részre osztom és lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra kinyújtom (1-2 mm). Egy palacsintasütőt felhevítek (szárazon, nem kell bele olaj) és egyenként megsütöm a "palacsintákat". Mindkét oldala nagyjából 1-2 perc alatt készül el.
Egy tiszta konyharuhát bevizezek, majd alaposan kicsavarok, de még maradjon azért jó nedves. A megsült lapokat ebben érdemes tárolni fogyasztásig, mert akkor nem száradnak ki. (Ha másnapra is marad, akkor jól záródó dobozban a hűtőben tartom, tálaláskor ecsettel kissé bevizezem és serpenyőben vagy mikróban melegítem fel)
Ha a hús megsült, akkor apró kockákra vágom, ha szükséges még adok hozzá cajunt, sót és én még serpenyőben egy kevés olívaolajon átmelegítem (nem sütöm sokáig).
A guacamole készüljön el a legvégén, csak tálaláskor, hogy nehogy megbarnuljon az avokádó. A puha avokádót villával összetöröm, hozzáadom a lime levét, a nagyon apróra vágott hagymát és koriandert (a szárát is érdemes belevágni), végül pedig sózom.
Nem maradt más hátra mint összeállítani és megenni. Minden lapra kerüljön bőven guacamole, a tejfölös uborkasalátából és a húsból is. Végül pedig még megszórom korianderrel.