2015. március 27., péntek

Spenótos pite fetával és ropogós pisztácia-kesudió morzsával


Ha vacsorára valami különleges mégis egyszerű hozzávalókból készült pitére vágytok, akkor itt az én verzióm. Omlós tésztába feta és spenót, rajta ropogós magmorzsa kesudióból és brontei pisztáciából.
Ebédre például spenótfőzelék mellé is kifejezetten passzol.


Hozzávalók (26 cm-es piteformába):

Tésztához:
100 g puha vaj
150 g (tönköly) finomliszt
50 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
1 nagy tojás (L-es)
1 tk. só
40 g zsíros tejföl

Töltelék:
2 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 ek. olívaolaj
150 g spenót (nálam fagyasztott)
1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja
200 g feta sajt (érdemes olyat választani, ami tényleg látott juhot, kecskét, attól sokkal ízesebb lesz a pite, vagy akár kecskesajttal is készülhet)
130 g tejföl (tulajdonképpen a teljes pitéhez egy kis pohár tejföl kell, ami nagyjából 175 g, abból 40 kerül a tésztába a maradék a töltelékbe)
3 nagy tojás (L-es)

Ropogós morzsához:
50 g reszelt grana padano vagy parmezán sajt
50 g aprított kesudió
30 g aprított pisztácia
kevés só

Elkészítem a tésztát. A puha vajat a kissé felvert tojással, tejföllel, a liszttel és a sóval eldolgozom. Viszonylag puha gombóc lesz, amit alaposan kivajazott piteformába nyomkodok, úgy hogy a forma széleit is bőven elfedje (a tölteléket legyen amibe tenni). Hűtőbe teszem legalább 15 percre, addig a sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses).
Elkészítem a tölteléket. A megtisztított és apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre párolom, hozzáadom a spenótot és éppen csak átsütöm. A legjobb ha friss spenót kerül bele, azt csak éppen addig sütöm, míg összeesik. Elzárom a tüzet és hagyom kihűlni.
Közben a pitét a meleg sütőbe helyezem 10-15 percre. A hagymás, spenótos töltelékhez keverem a felkockázott fetát, citromhéjat. A tojásokat kissé felverem, hozzákeverem a tejfölt, majd az egész megy a spenótos masszába. Sózom, de nem túlzottam, mert a feta sós.
Előkészítem a morzsát is az aprított kesudiót és pisztáciát összekeverem a reszelt sajttal és enyhén sózom.
Ha már elősült a tésztaalj, akkor kiveszem és beleöntöm a tölteléket, megszórom a sajtos-magvas morzsával. 180 fokon (légkeveréses) további 30-35 percet sütöm.