2015. március 9., hétfő

Vaníliás-joghurthabos torta szederrel



Gyors torta ez, belül kakaós piskóta rejtőzik. A vaníliás joghurthab egy igazán könnyed krém. Tálalhatjuk bármilyen gyümölccsel.

Andris szülinapjára készült. Kristóffal közösen sütöttük a piskótát. Meglepően érdeklődő volt. És még csak nem is töltöttünk fél napot a konyhában és takarítani se kellett túl sokat a végén :)

Hozzávalók (19-20 cm-es tortakeretbe) 6-8 szelethez:

18 cm-es kakaós piskótához:
2 tojás szétválasztva
2 ek. tönköly finomliszt
2 ek. kakakó (20-22%-os)
4 ek. olaj
4 ek (nád)cukor
1 kk. (foszfátmentes) sütőpor

Joghurthab:
300 ml tejszín
450 g zsíros joghurt (akár görög joghurt is)
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 ek. (nád) porcukor
1.5 zacskó zselatin fix

200 g szeder
2 ek. (nád)cukor
egy kevés zselatin

A piskótához a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek, oldalát kivajazom, lisztezem.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom egyenként a sárgákat majd az olajat is. Félreteszem a robotgépet és spatulával dolgozom bele az átszitált sütőport, kakaót és lisztet. Nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni majd kettévágom.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verem. A joghurthoz adom a vaníliamagokat a zselatinfixet majd a porcukrot és óvatosan beleforgatom a tejszínhabot is.
Az alsó tortalapot tortakeretbe helyezem, úgy hogy körülötte nagyjából egy centiméternyi hely legyen, hogy oda is krém kerüljön. Ráteszem a krém felét, majd a másik piskótát és végül a maradék krémet is eloszlatom a tortakeretben. Hűtőbe teszem legalább 3 órára, de legjobb ha egy éjszakát pihen.
Éles késsel leválasztom a tortakeretről a tortát majd elkészítem rá a gyümölcsöt.
A tetejére nálunk szeder került. A fagyasztott szedret egy lábosba teszem és a cukorral jól összeforralom. Végül beleszórok egy kevés zselatint és hagyom langyosra hűlni. Csak akkor kerüljön a tortára, ha már tényleg eléggé kihűlt, különben a joghurtkrémet fel fogja olvasztani. A zselatin a gyümölcsről elhagyható egyébként. Szépen szeletelhető, könnyed torta ez.