2014. április 1., kedd

Sült tejberizstorta


Ez egy sült tejberizstorta jó sok mazsolával, mert mi úgy szeretjük. Házi folyékony fűszeres szilvalekvárral és tejeskávéval ettük. 



Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):
Tésztaalj:
150 (tönköly) finomliszt
50 g (nád) porcukor
100 g vaj

A puha vajat eldolgozom a cukorral és liszttel. A sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom és előmelegített 160 fokos sütőben (légkeveréses) 30 percet sütöm.
Amíg a tésztaalj sül elkészítem a tölteléket.


550-600 ml zsíros tej
200 ml tejszín
150 g rizs (arborio vagy carnaroli, de akármilyen tapadosabb rizs megteszi, ne használjunk persze nagyon ragacsos sushi rizst de teljesen széteső basmati vagy jázmin se jó)
1 vaníliarúd
75 g (nád)cukor
75 g vaj
2 kezeletlen mandarin vagy 1 kezeletlen narancs reszelt héja
100 g mazsola
4 tojás

A tejet és tejszínt egy lábosban összekeverem és melegíteni kezdem. Hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait és rudat valamint a reszelt mandarinhéjat. Beleszórom a rizst, a cukrot és nagyjából 15-20 percet állandó kevergetés mellett, alacsony lángon főzöm. Fontos, hogy a rizs puha legyen. Ha netán nagyon párolog a folyadék, akkor további tejjel pótolom.
Ha készen van, akkor a lábost hideg vizes fürdővel kissé kihűtöm. Beleteszem a vajat és a tojássárgákat. A tojásfehérjéket pedig kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom azt is és végül a mazsolát is hozzáadom.
Rákanalazom a tésztaaljra és előmelegített 150 fokos sütőben nagyjából 50-55 perc alatt megsütöm. 
Ha kihűlt akkor szeletelem. A legjobb szobahőmérsékleten tejeskávé mellé. Mi házi folyékony fahéjas szilvalekvárral ettük.