2014. április 15., kedd

Gluténmentes kenyér friss zöldfűszerekkel


Legtöbbünknek a búza és a benne levő sikér nem okoz gondot, de vannak olyanok akiknél igen. Gluténmentesen étkezni ma már szerintem nem nagy kihívás, elég sokféle liszt szerezhető be. Viszont egy biztos: nem pénztárcakímélő étrend. Volt szerencsém hozzájutni nagyon sokféle magliszthez, amiket tesztelgetek kenyérben, süteményben.
Alapvetően Anna receptjéből indultam ki, de nekem a víz mennyiség valahogy nagyon kevés volt, egyszerűen nem akart összeállni a tészta. Persze ennek oka az is lehet, hogy én tényleges lenmaglisztet és szezámlisztet használtam, amiből már kivonták az olajat és tényleg por állagú. Valószínű az aprítógépben őrölt magokkal elég az ott leírt vízmennyiség.
Ez a kenyér sokkal tömörebb, mint a megszokott kenyerek, sőt össze se lehet hasonlítani egy felfújt bolti kenyérrel. Viszont tényleg laktató, elég belőle kevesebb is.


Hozzávalók:
2-3 szál menta, petrezselyem és koriander
20 g napraforgómag
20 g tökmag
50 g szezámliszt
100 g lenmagliszt
100 g őrölt mandula
1 púpozott tk. sütőpor
1/2 tk. só
2 ek. olívaolaj
3 nagy tojás (L-es)
250 ml víz

A zöld fűszereket megmosom, megszárítom. Aprítógépben a napraforgó és tökmaggal együtt aprítom.
Összekeverem a liszteket, sütőport, sót majd hozzáadom az olívaolajat, villával kissé felvert tojásokat és a langyos vizet meg a zöld fűszeres magvakat. Alaposan összedolgozom (formázható tésztát kapok) majd hagyom negyedórát pihenni. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütöm.