2014. április 16., szerda

Pulykamell sütőben sült zöldségekkel


Akár hétköznapi ebédre is gyorsan elkészíthető ez a citromos, zöld fűszeres pulykamell, sütőben sült zöldségekkel. Este néhány perc alatt elő kell készíteni mindent, aztán másnap már csak a frissen sütés marad hátra.
Talán a legjobb ami a karfiollal történhet az, ha sütőben sütjük meg. Itt korábban már mutattam. Legújabban a karfiol mellett a sült pasztinák (peszternák ki hogy ismeri) is nagy kedvenc lett.



Hozzávalók 4-6 főre:
700 g pulykamellfilé vékony szeletekre vágva (6 szelet)
1 tk. koriandermag
1 tk. római kömény
3 g fokhagyma
3-4 szál petrezselyem
1 kis csokor koriander
1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
1 tk só
50 ml olívaolaj


1 nagy karfiol
4-6 répa
1 méretes pasztinák (legalább fél kilós darab volt az enyém)
olívaolaj és fűszerek ízlés szerint (só, római kömény, koriandermag, füstölt paprika)

bulgur (én fejenként 30-40 grammal számolok, de ha valaki nagyobb étkű, akkor készüljön több)

A húst alaposan megmosom és konyhai papírtörlőkendővel szárazra törlöm. A koriandermagot és római köményt száraz forró serpenyőben megpirítom. Mozsárban összetöröm. A fokhagymát, megmosott és megszárított zöld fűszereket is felaprítom. A sóval bedörzsölöm a hússzeleteket. Az olajban elkeverem a mozsárban összetört fűszert, a fokhagymás zöld fűszereket és a citromhéjat és citromlevet. alaposan beledolgozom a húsba a pácot. Éjszakára lefedve hűtőbe teszem.
Szintén este előkészítem a zöldségeket is. A karfiolt megmosom rózsáira szedem, dobozban hűtőbe teszem. A répát és pasztinákot is megmosom, megpucolom, felkockázom és vízzel teli edénybe hűtőbe teszem.
Másnap ebéd előtt a zöldségek sütésével kezdek. Két nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. A répa-pasztinákról leöntöm a vizet. Nálam ezúttal egyszerű sós olívaolajas sült zöldségek készültek, de a karfiolt nagyon szeretjük például koriandermag-római kömény keverékkel fűszerezni vagy egy kevés füstölt paprikát is adok néha hozzá. Mindenki ízlése szerint fűszerezze. A lényeg csak az, hogy egy kevés olívaolajjal is meglocsolom és azt alaposan beledolgozom. Majd a sütőpapírra szedem és előmelegített 210-220 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöm ( a két tepsi miatt szükséges cserélni őket és kicsit tovább tart megsütni)
A bulgurt bő sós vízben megfőzöm. Egy kisebb csokor petrezselymet apróra vágok és hozzákeverem. Adok hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is.
A húst előveszem a hűtőből és száraz forró serpenyőben gyorsan megsütöm. Mindkét oldala néhány percet elég ha sül, a vékony szeletek gyorsan átsülnek.
Azonnal tálalom.