2013. december 10., kedd

Citromkrémes máktorta liszt nélkül (gluténmentes)



Nagyon egyszerű és igen finom liszt nélküli torta ez. A citrom és mák verhetetlen páros. Téli ünnepek alatt meg pláne.


Hozzávalók (20 cm-es tortaformába, 8-10 szelethez):

Mákpiskóta:
4 tojás
8 ek. (nád)cukor
8 ek. olaj (mákolaj jó lett volna, de annak hiányában bármilyen olaj, ha lehet nem olíva, inkább semleges ízű)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
8 ek. mákliszt (vagy 10 ek. mák darálva)
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor


Citromkrémhez:
200 ml citromlé (nálam 5 kisebb citrom leve)
2 kezeletlen citrom reszelt héja (elhagyható, ha selymes krémet szeretnénk)
5 tojás
2 tojássárgája
225 g (nád)cukor
250 g puha vaj

350 g görög joghurt
1 zacskó lapzselatin vagy zselatin fix

A szokásos olajjal készült piskótámat variáltam ezúttal mákkal. De tökéletesen működik pisztáciával, mogyoróval, vagy dióval is.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A mákpiskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat, majd lassanként az olajat. Félreteszem a robotgépet és spatulával beledolgozom a citromhéjat, máklisztet és a sütőport.
*Mákliszt hiányában többször átdarált mákkal is tökéletes.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem és 30-40 perc alatt megsütöm. A mákliszt annyiban jobb, hogy az olajat már kisajtolták belőle, tehát tényleges liszt, sokkal szárazabb.

Amíg a torta sül elkészítem a krémet. A citromlevet, héjat, cukrot és a villával kissé felvert tojásokat egy hőálló edényben összekeverem. Gőz fölött dolgozok, tehát olyan méretűt választok, ami alatt egy lábos egy kevés vízzel elfér. A vizet közepes lángon forralom és habverővel folyamatosan keverem a citromkrémet amíg besűrűsödik (10-12 percig). Leveszem a gőzről és hozzáadom a puha, kockákra vágott vajat. Homogénre keverem, majd hűtőbe teszem. 
A citromkrém vagy lemon curd receptje ezúttal kisebb alakításokkal a Tartine szakácskönyvből való. Korábban készítettem már citromkrémet. A kettő között a vaj mennyisége a jelentős különbség. Ezúttal a sok vajtól igazán selymes lett a krém.
Ha már kihűlt a krém, akkor fellazítom a görög joghurttal. Én szeretem a joghurtos verziót, de természetesen anélkül is kerülhet a tortára. És ha már joghurt, akkor attól folyósabb lesz, ezért bele a zselatin.

A mákpiskótát háromba vágom. Tortakeretbe helyezem és kerül köré is egy kevés krém. Következő alkalommal, nem a szemmértékemre bízom a tortaszeletelést, ugyanis alig maradt harmadik tortalapom a tetejére :) Szépséghibás, de igazán finom a végeredmény. Hűtőbe tettem éjszakára. Utána szépen szeletelhető.

Akár nagyobb keretben is süthető (26-28 cm) és akkor elég ketté vágni a piskótát.

Kávé, tea mellé, de akár az ünnepi asztalra is tökéletes desszert citromrajongóknak.