2013. december 29., vasárnap

Sáfrányos, narancsos édesköménykrémleves


Mautner Zsófi főzőkurzusán főztük és ettük ezt a finom levest. Zsófi receptje itt olvasható. Igazán ünnepi leves ez. Sáfrányból igazit vegyünk hozzá, a sáfrányos szeklice nem megfelelő. Tény, hogy sokkal olcsóbb, de nem lesz ugyanaz az ízhatás. A sáfrány azért a legdrágább fűszer, mert kézzel szálanként szüretelik. Színéről is megismerhető, hogy valódi-e a sáfrány, ugyanis a szeklice sárgás színekben is pompázik, míg a valódi tényleg sötét színű és forró vízben a szín és illatanyagok is kioldódnak belőle.
Például itt kapható sáfrány, de ebay vagy egyéb helyeken biztos olcsóbb. A Kotányi márkából is láttam 0.12 g-os kiszerelést kb. 500 forintért. Hogy minősége milyen, azt nem tudom, de mivel nyomatékosítják, hogy valódi, gondolom tényleg az.

Hozzávalók (nálunk 3 bőséges adag lett belőle):
2 szál újhagyma
2 ek. vaj
1 tk. nádcukor
1 nagy édeskömény
2 kis narancs (ha nagy, akkor fele)
700 ml zöldségalaplé vagy víz
5 szál sáfrány
só, bors
néhány csepp citromlé

Az újhagymákat megmosom és felkarikázom, a szárát is. Az édesköményt megmosom és egy kisebb darabkát meg szárat, leveleket félreteszek belőle (ez tálaláshoz kell). A többit felkockázom. Az egyik narancsnak a levét facsarom ki, a másikat kifilézem. Itt egy videó a narancs filézésről. Ha nagy a narancs, akkor egy is elég lesz.
Egy evőkanál vajon dinsztelem az újhagymát majd hozzáadom a cukrot és karamellizálom. Hozzáadom az édesköményt majd néhány perc után a kifilézett narancsot és a narancslevet is, majd felöntöm alaplével. A sáfrányt egy evőkanálnyi forró vízben feloldom, majd a leveshez adom. Ízlés szerint fűszerezem a levest, majd alacsony lángon, fedő alatt 20-25 perc alatt puhára főzöm. Az édesköménynek puhának kell lenni a főzési idő végére. Botmixerrel turmixolom, hozzáadom a maradék egy evőkanálnyi vajat, adok hozzá néhány csepp frissen facsart citromlevet, fűszerezem, majd a vékonyra szeletelt édesköménnyel, illetve leveleivel tálalom.