2013. december 3., kedd

Nagyon csokis keksz kakaóbabbal


Ez a keksz azoknak szól, akik étcsokoládé kedvelők. A kesernyés csokoládé jól passzol a kakaóbabbal. Ajándékba is készíthetjük Karácsonyra.  


Hozzávalók (40 darabhoz):
100 g étcsokoládé
100 g vaj
3 tojás (M-es)
100 g cukor
140 g (tönköly) finomliszt
50 g kakaó
1 púp tk. sütőpor
1/4 tk. fleur de sel (sóvirág)
30 g aprított kakaóbab (3 ek.)
50 g apró süthető étcsokicsepp (3 púp ek.)


A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses). A csokoládét és vajat egy lábosban megolvasztom. Külön tálkában villával kissé felverem a tojásokat. Hozzáadom a csokis vajas keverékhez. Mindenképpen figyelek arra, hogy a csokis vajas keverék ne legyen túl meleg amikor a tojás belekerül. Hozzáadom a cukrot is. Végig kézi habverővel dolgozom. Egy külön tálban kimérem a lisztet, a kakaót és a sütőport. Összekeverem a száraz hozzávalókat. Beleszitálom a masszába. Beleszóróm a sót, hozzáadom a kakaóbabot és a csokicseppet. Homogénre dolgozom. Ragacsos tésztát kapok. 


Kiskanállal teáskanálnyi gömböket formázok (ujjbegyeket is bevetettem azért, hogy ne legyenek túl formátlanok). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és 15 percre beteszem a tepsit a hűtőbe (vagy ha odakint jó hideg van, akkor fóliával letakarom és kiteszem az erkélyre. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm. Nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz. Csak addig kell sütni amíg a kekszek közepe is érintésre szilárd.