2012. október 2., kedd

Póréhagymás cukkinis pite kecskesajttal


Ez a recept az Erdélyi Konyha szeptemberi számában jelent meg. Hazautazásaink során mindig tele kosárral jövünk vissza: nagyszüleim várkudui kertjéből sok finomságot hozunk. Ezúttal az otthoni cukkini és póréhagyma kapott főszerepet.



Hozzávalók (4-6 főre, 26 cm-es formába):

Pitetészta:
100 g vaj
egy kevés vaj a tepsit kikenni
1 tk só
1 tojás
50 g krémes görög joghurt
150 g tönköly finomliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

Töltelék:
200 g reszelt cukkini
100 g póréhagyma (7-10 kisméretű póréhagyma)
100 g kecskesajt
3 tojás
100 g krémes görög joghurt
só, bors



A vajat kissé megolvasztjuk, hozzáadjuk a villával felvert tojást, a sót, a joghurtot és végül beledolgozzuk a liszteket. A tésztát folpackba csomagoljuk és egy kevés időre hűtőbe helyezzük.
Elkészítjük a tölteléket. Egy közepes cukkinit lereszelünk, kifacsarjuk a levét. A póréhagymákat karikára vágjuk. A kecskesajtot kockázzuk. 3 tojást villával felverünk, hozzáadjuk a 100 g krémes joghurtot, sózzuk, borsozzuk. 





A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A pitetésztát kinyújtjuk, tepsibe helyezzük úgy hogy egy kis pereme is legyen. Villával megszurkáljuk majd 7-10 percre sütőbe helyezzük. Nem kell teljesen megsülnie. Kivesszük, rászórjuk a reszelt cukkinit, a póréhagymát és a kecskesajtot majd nyakon öntjük a tojásos-joghurtos keverékkel. Visszahelyezzük sütőbe további 30-40 percre és készre sütjük.
Tökéletes előétel vagy könnyű vacsora ez. Természetesen búzaliszttel is készíthető és görög joghurt helyett akár tejföllel is.



Tipp: A pitetészta akár előző este is elkészíthető és pihenhet egy éjszakát a hűtőben sütés előtt folpackban csomagolva. Kicsit kemény lesz mikor kivesszük, de szobahőmérsékleten megpuhul és máris tudjuk nyújtani felhasználáskor.