2012. október 25., csütörtök

Pastel de nata



Még a blogkóstolón ettem Selectfood Alíz nagyon finom portugál sütijéből. Egyszerű, de nagyszerű édesség ez. Végre újra használatba vettem a muffinsütő tepsimet (bár tény, hogy ennek a sütikének extra tepsi kellene- pastelforma). Csak néhány hozzávalóból készül el pillanatok alatt ez a finomság. A végén csak lesni kell, ahogy kb. negyedóra vagy húsz perc alatt megsül és kivárni, hogy langyos legyen. Nem, forrón nem ér megenni! :) 


Hozzávalók (12 darabhoz):

1 friss leveles tészta (kinyújtott, a legjobb ha a tante fannyt használjuk - ez 270 grammos)

250 ml friss habtejszín
3 nagy (vagy 4 kis) tojás sárgája
80 g nádcukor
1 nagy kezeletlen citrom héja (ha kicsi 2)
10 g étkezési keményítő

tálaláshoz őrölt fahéj

A tejszínes krém elkészítésével kezdjük. Egy lábosban összekeverjük az összes alapanyagot, majd lassú tűzön addig kevergetjük, míg besűrűsödik (nem szabad forrnia, mert ugye nem rántottát akarunk enni :))) ) Puding állagú legyen.
Feltekerjük szorosan a leveles tésztát, majd 12 egyforma darabra szeleteljük. Kissé nedves ujjunkkal nyomkodjuk bele a muffinformába (ha szilikon azt nem szükséges vajazni vagy vizezni sem). Hagyjuk állni 10 percet, majd megtöltjük a krémmel.
Előmelegített 250 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha netán azt látjuk kezdenek megégni, akkor vegyük lentebb a hőfokot.
Langyosan, fahéjjal megszórva tálaljuk.



És így kell 4 másodperc alatt megenni 7 darabot. Bár itt 5 mp-et ír ki, a gépemen ez a videó 4 mp. Következőre állvánnyal készítem a képeket.



Alíz köszi a receptet! :)