2012. augusztus 23., csütörtök

Szilvás pite mandulával, citrommal


Itt a szilva szezon. Ha ti sem szeretitek annyira magában a szilvát, vagy túl sok otthon a szilva, végezze sütiben!


A pite alapja lehet egy finom linzer tészta is. Például ez itt vagy ez itt. Gyorsasági megfontolásból én ezúttal készen kapható leveles tésztát választottam. Abból is azt, ami már ki van nyújtva. Az élesztős leveles tésztát meg azért szeretem, mert kevésbé zsíros hatású. Élesztősből én eddig csak a Tante Fanny-t találtam, de lehet, hogy mások is gyártják.
A pite "krémje" a frangipán (frangipane), ami nem más, mint porcukor, mandula, vaj és tojás keveréke. Néha kerül bele egy kevés liszt is. A recept ami szerint nálam készült egy kevés lisztet is javasolt. És akkor nem marad más hátra, mint teletömni gyümölccsel. Barackkal, fügével, meggyel, bármivel.
Két verzió készült nálam: gyümölcs alul és felül. A tesztelőim többségének az alul gyümölcs ízlett jobban, mert az szaftosabb volt, de a másikra is azt mondták nagyon finom. De most ugrott be, akár készíthetjük alul felül gyümölccsel. Végül még langyosan kínáljuk friss, krémes joghurttal. Természetesen másnap is igen finom.



Hozzávalók (6 mini pitéhez- 12 cm vagy egy nagy 26cm-es tortaformához):
1 leveles tészta (nálam élesztős 400 g)
15 szem szilva
150 g vaj
100 g nád porcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja+ 1/4 citrom leve
3 tojás
175 g őrölt mandula
75 g tönköly finomliszt



A sütőformákat vajazzuk ki. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha nagy formában sütjük én tortaformát javaslok (legalábbis az én piteformám túl alacsony és a krém kifolyna). A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk ketté. A leveles tésztát helyezzük bele és süssük elő 5-10 perc alatt. Addig elkészítjük a krémet. A tojásokat verjük fel (nem szükséges szétválasztani). A vajat a porcukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojásokat, citrom reszelt héját, citromlevet és végül a mandulát és lisztet. Amennyiben alulra szeretnénk a gyümölcsöt, akkor közvetlenül a leveles tésztára az kerüljön és utána a mandulás krém. Ha pedig fölülre, akkor előbb a krém, majd nyomkodjuk bele a gyümölcsöt, ez esetben a szilvákat szórjuk meg nádcukorral és őrölt mandulával. Tegyük vissza a sütőbe és süssük készre (25-40 perc- a minipiték gyorsabban elkészülnek).


A krém receptje némi módosítással innen