2012. augusztus 15., szerda

Málnás-csokoládés pohárdesszert


Nagyon régen készült ez a desszert, még a málnaszezon kellős közepén. Sajnos lecsengőben van, viszont fagyasztott gyümölccsel is tökéletes. Sőt, bármilyen gyümölccsel, lehet ezt ribizlivel, szederrel vagy meggyel is készíteni. Nagyon egyszerű és gyors finomság.


Málnáról jut eszembe egy nem idevágó dolog, de azért leírom. Kristóffal elkezdtük a hozzátáplálást. Én főzök neki, eddig nem igazán kapott bolti babaételt, de nézegetve a termékeket meglepődtem, hogy 4 hónapos kortól van olyan üveges babaétel és tea amiben málna van (a málna allergiát okozhat, általában 1 éves kor után, sőt van aki szinte 2 évesen adja először kisgyermekének). Aranyos védőnőnkkel is beszélgettünk erről. Ő mesélte, hogy egyik gyártó volt náluk és ők is pont ezt kifogásolták a termékekben. A gyártó azzal mentegetőzött, hogy a málna magvai és szőrei is el vannak távolítva. Köztudott, hogy ugye a mag és szőr okoz allergiát. Na már most én elhiszem, hogy a magokat könnyű eltávolítani, ugyanis én is szoktam. Például ebben a receptben. De hogyan lehet a szőröcskéket eltávolítani az számomra rejtély :))) Igen vizuális ember vagyok, így most hirtelen magam elé képzeltem egy nénit aki csipesszel nagyító alatt egyesével tépkedi a málnaszőrt :))))


No de vissza a recepthez. Szóval málna és csoki. Ezenkívül már csak tejszín és babapiskóta kell hozzá.

Hozzávalók (4 pohárhoz):

Málnarém:
200 ml tejszín
175 g málna
4 db babapiskóta
(ha valakinek nem elég édes, akkor 1 evőkanálnyi porcukor, én ezt kihagytam)

Csokikrém:
50 ml tejszín
50 g étcsoki


Elkészítjük a málnakrémet. A tejszínt én habszifonban készítettem el. Így kissé édeskés lesz tejszínhab a habpatron dinitrogén oxidjától. Ezért nem adtam hozzá több cukrot, de ha szükségesnek érezzük adjunk hozzá egy kevés porcukrot. A málnából hagyunk egy keveset dekoráláshoz, a többit botmixerrel pürésítjük. A tejszínhabot és a málnát összekeverjük. A málnakrém legyen jó hideg tálaláskor. A babapiskótákat kisebb darabokra vágjuk.


A csokikrémhez felforraljuk az 50 ml tejszínt, majd elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk a csokit. Ezt érdemes amúgy tálalás környékén tenni, hogy ne dermedjen meg a csokikrém. Nálunk amúgy két pohárnyi adag későbbre maradt és hűtőből kivéve is tökéletes volt. 
Poharakba kanalazunk a málnakrémből, közepébe helyezünk babapiskótát, majd egy kevés csokit végül újabb adag málnakrémet és a tetejére csokit. Málnaszemekkel díszítjük.