2012. augusztus 6., hétfő

Töltött cukkini



Sajnos elég kevés helyen lehet gömbcukkinihez jutni, úgyhogy természetesen szokásos cukkinivel is elkészíthető ez a recept. Kb. két gömbcukkini kitesz egy közepes cukkinit. Ízre szerintem nincs különbség a gömb és hosszúkás cukkini között. Sőt, szerintem a sárga és különböző zöldek között sincs ízbeli különbség.


Hozzávalók (10-12 gömbcukkinihez):
10-12 db gömbcukkini (kb. 1.2 kg)
4 ek bulgur
2 ek olívaolaj
zöldségalaplé/víz
100 g zöldborsó
néhány szál friss bazsalikom
1-1.5 kisdoboz tejföl
2-3 marék reszelt sajt


A 10-12 darab gömbcukkini kb 1.2 kg. A cukkiniket alaposan megmossuk, levágjuk a "kalapját", majd kivájjuk a közepét. Én egy dinnye gombócformálóval vágtam ki. Ezt a "maradék" cukkinit én egy cukkinikrémleves készítésére használtam fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a cukkiniket és mellé a levágott "kalapokat" is. Sózzuk, majd előmelegített sütőben 190 fokon 10 perc alatt elősütjük. A kalapoknak valószínű ennyi elég is lesz, ne égessük tovább (tehát a töltelékkel azokat már nem helyezzük vissza a sütőbe).


Elkészítjük a tölteléket: a bulgurt (természetesen ennek hiányában rizs is használható) az olívaolajon kissé megpirítjuk. Sózzuk, felöntjük zöldségalaplével (vagy vízzel). Hozzáadjuk a reszelt répát, borsót, apróra vágott bazsalikomot és készre főzzük 5-10 perc alatt (ne maradjon rajta folyadék).
Elkezdjük rétegezni a tölteléket a kissé elősütött cukkinikben. Aljára kerül egy kevés reszelt sajt, rá tejföl, majd a töltelékkel szinte megtöltjük és legfelülre újból tejföl, reszelt sajt és megszórjuk bazsalikommal. Visszatesszük sütőbe 15-20 percre és készre sütjük. Akár magában is tálalhatjuk, vagy húsevőknek köretként.