2012. április 21., szombat

Habos mandulás rebarbara pite


Találtam még a fagyasztóban rebarbarát. Gyorsan felhasználtam még az idei szezon előtt. Szerintem a rebarbara eperrel a legjobb. De egyrészt nincs még mézédes eper, másrészt én ezt az eperszezont valószínű kihagyom Kristóf miatt. Szóval ezúttal olyan pite amiben csak rebarbara van. Jó is ez így, legalább intenzívebben érezni a rebarbara ízét. Tavaly készült epres-rebarbarás pite. Az is nagyon finom volt.




Hozzávalók (23 cm-es pite- vagy tortaformába):

Pitetészta:
75 g vaj
60 g nádcukor
3 tojás sárgája
2-3 ek tej
2 ek holland kakaó
190 g tönköly finomliszt
30 g őrölt mandula

Töltelék:
400 g rebarbara (nálam fagyasztott)
100-130 g cukor
30 g őrölt mandula

Hab:
3 tojás fehérje
100 g cukor (6-7 ek)

A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejjel elkevert tojás sárgákat. Beleszitáljuk a kakaót és a lisztet, majd hozzáadjuk a mandulát is. A pitetésztát kicsit hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a tölteléket: a rebarbarát felforraljuk. majd leöntjük róla a felesleges folyadékot (fagyasztott rebarbaránál főleg) és hozzáadjuk a cukrot.
A pitetésztát elővesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Piteformába helyezzük és villával megszurkáljuk. 180-190 fokon 10 percet sütjük, majd kivesszük és rákanalazzuk a rebarbarát. Amennyiben nem elég édes szórjunk rá még egy kevés cukrot. Megszórjuk az örült mandulával, majd további 15-20 percet sütjük.
Közben elkészítjük a habot: Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral. Én lágyabb habra vágytam ezúttal, nem olyanra amiben tömény cukor van és attól lehet szeletelni. De ha valaki olyat szeretne akkor tegyen legalább másfélszer ennyi cukrot és úgy verje fel a habot.
Kivesszük a pitét és habzsákkal rányomjuk a habot. 180-190 fokon további 10 percre sütőbe helyezzük, míg a tojáshab kissé megpirul, átsül. A pitét hidegen szeleteljük.